Днес в Общинска администрация Стара Загора се проведе среща за

...
Днес в Общинска администрация Стара Загора се проведе среща за
Коментари Харесай

Експертно обсъдиха предстоящ проект за адаптация към климатичните промени в Стара Загора

Днес в Общинска администрация Стара Загора се организира среща за експертно разискване на иден план, целящ акомодация към климатичните промени. 

„ За мен е голямо наслаждение да ви поздравявам и да открия взаимната експертна среща за показване на капиталова мярка „ Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за превъзмогване на „ Градския топлинен остров “ в Стара Загора “, сподели при започване на събитието зам.-кметът по превоз, непорочност и екология Йордан Николов. „ Участието ни в този новаторски план, дава опция да работим дружно с сътрудниците от другите общини, Националния Доверителен Екофонд и норвежките сътрудници за използване на решения за справяне с отрицателните въздействия, породени от климатичните промени. За нас е значимо да осъществим пилотно тази мярка, с цел да можем да планираме същото или сходно деяние на повече места в града ни “, добави още той.

Ирена Пенчева – шеф на Национален Доверителен Екофонд, който е водещият сътрудник на този план, показа историята на самодейността, първите стъпки и методите, които се ползват.

На срещата беше още и Камелия Георгиева, която е началник на плана и представител на Национален Доверителен Екофонд. Тя изясни осъществяването на тактиката на локално равнище, както и какво следва отсега нататък.

Екипът на Община Стара Загора презентира предлаганата мярка, изборът на обекти, местоположението и дейностите. „ Въздействието на антропогенния фактор върху климата на Стара Загора има доста въздействие. Микроклиматичните особености в региона са повлияни от площта и гъстотата на застроените територии, видоизменената постилаща повърхнина, превоза и броя на популацията. Основната опасност във връзка с изменение на климата за Стара Загора, към която е ориентирана капиталовата мярка е „ Градски топлинен остров “, който се образува вследствие на повишението на температурите, изключително през лятото и пропуски в градоустройството на застроената територия на града “, заключи Георги Симеонов, шеф на Дирекция „ Инвестиции и европейски планове “ на Община Стара Загора.

Избраният обект понастоящем е проведен и се употребява за паркиране на персоналните коли на живущите и е бетонова площадка на две равнища с отчасти затревени сектори. Налични са единични дървета, остарели железни уреди от детска площадка: катерушка, люлка и пързалка; улично осветяване и дървени пейки. Автомобилите се паркират върху част от асфалтирани алеи от западната и южна част на площадката на междублоковото пространство и западно от един от жилищните блокове, стана ясно по време на срещата.

През летните дни пространството се нагрява мощно от слънцето, жилищните блокове акумулират, посредством черните си покриви и панелни структури, огромно количество топлота, която след това излъчват в околното пространство.

Дървесна растителност е засадена в прилежащите територии на жилищните блокове и не прави сянка както на площадката, по този начин и на местата за паркиране на коли. Поради тези аргументи междублоковото пространство не се употребява интензивно от живущите в региона и не е притегателно място за хората в квартала.

Проектът на Общината планува използване на комбинирани ограничения – замяна на настилка, озеленяване, потребление на слънчева сила и дъждовна вода за превъзмогване на резултата на „ градския топлинен остров “ и основаване на удобна среда за отдих и обществени контакти през горещите летни дни на живущите в дребен регион на старозагорския кв. „Железник“.

На срещата участваха специалисти и началници на отдели на Общинска администрация, локални групи от специалисти и експерти, архитекти, озеленители, общински и районни служби.

Събитието е в границите на Предефиниран план № 3 BGENVIRONMENT-4.001 „ Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България“, финансиран по стратегия „ Опазване на околната среда и климатични промени “ на ФМ на ЕИП 2014-2021, по който Община Стара Загора е сътрудник.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР