Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската

...
Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската
Коментари Харесай

Митрофанова настоява за отмяна на експулсирането на дипломатите, плаши със скъсване на дипломатическите отношения

Днес в Министерство на външните работи, по искане на съветската страна, беше призната посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в безусловен звук се слага искане за отдръпване до 12 ч. на 1 юли 2022 година на нотите за оповестените за личност нон грата чиновници на съветските задгранични представителства. В нотата се декларира, че в противоположен случай „ пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България “.

Министерството на външните работи навреме уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на съветската страна и изиска инструкции за по-нататъшни дейности.

В изявление за Българска национална телевизия Митрофанова сподели, че не е изключено и разкъсване на дипломатическите връзки на Русия с България. Според нея няма доказателства, че съветските дипломати са се занимавали със несвойствени действия.

" Какво значи срещу ползите на България. Най-напред всяко посолство на всички места работи за ползите на своята страна. Както и за развиване на връзките в страната, където се намира. Но когато в този лист попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава огромен брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава... ", сподели още посланичката и добави, че така наречен специфична интервенция на Русия в Украйна е съдействала за отричането на всичко съветско ".

Тя назова премиера Петков " човек без корени ".

Нотата на съветската посланичка е повода водачите на парламентарните групи се събраха на ексклузивен председателски съвет. Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че още не знае какво написа в нотата, изпратена от Митрофанова и че се пробват да получат информация посредством всички институционални канали:

" Разбираме, че госпожа Генчовска я няма, екипът на Външно министерство също пътува с нея, тъй че ще желаяме информация, ще се осведомим. Ние обсъждахме по какъв начин да получив тази информация, тъй че в действителност да сме наясно, само че това ще се случи в идващите часове. Ще изчакаме госпожа Генчовска да кацне, да имаме задоволително време да се ориентираме в обстановката и да реши председателският съвет какъв е най-подходящият формат на реакция ", сподели Иванов.

Лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов предложи министър председателят Кирил Петков да отиде в Народното събрание и да показа информацията, с която разполага, както и да се обсъдят вероятните решения, свързани с съветския ултиматум:

" Разбрах от медиите и желаех отмора и привикване на незабавен, ексклузивен председателски съвет, на който споделих и това беше признато - да се извикат министър-председателя и министърката на външните работи и нейния екип, да се каже какво считат те оттук насетне да подхващат. Защото това е безусловно невиждано - дейностите на държавното управление ни водят към разкъсване на връзките с Русия. Това, което сега се случва, е нещо, което се е случило за финален път през 1949 година ".

" Отношенията сред България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от огромно значение за ориста на страната ни в исторически проект. Ние почитаме съветския народ и ценим нашите културни, исторически, обществени и търговско-икономически връзки ". Това се споделя в изказване на министър-председателя Кирил Петков във връзка нотата на Руската федерация от през днешния ден.

" Заради това, макар че българското наличие в нашето посолство в Русия наброява едвам 12 души, Руското посолство в България ще има опцията да резервира 43-ма свои чиновници, според решението, взето от българското държавно управление през вчерашния ден.

Вярваме в нуждата от разговор, за който дипломатическите канали са от основно значение. Убедени сме, че българо-руските връзки могат да продължат да се развиват в сферите от съвместен интерес, уважавайки значимите за всяка от нашите страни полезности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да отдръпна подадената през днешния ден нота.

Заради предишното и бъдещето би трябвало да можем да вършим крачки напред при взаимно ценене на националните ползи, сигурността и суверенитета и на двете страни ", прибавя Петков.

При завръщането си от Мадрид, където беше в българската делегация на срещата на върха на НАТО, отпред с президента Румен Радев, министърът на външните работи Теодора Генчовска отхвърли да разяснява нотата от посланика на Русия Елеонора Митрофанова с аргумента, че отива напряко в министерството, с цел да се запознае с документите.

Тя сподели, че чака инструкции от министър-председателя, само че още не ги е получила и отива на председателски съвет в Народното събрание, с цел да бъде изслушана.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов настоя от своя страна президентът да свика на следващия ден незабавно Консултативния съвет за национална сигурност:
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР