Днес в Косово ще гласуват за нов парламент на предсрочни

...
Днес в Косово ще гласуват за нов парламент на предсрочни
Коментари Харесай

Тежки и напрегнати избори в Косово

Днес в Косово ще гласоподават за нов парламент на предварителни избори. Те бяха провокирани от оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли.

Той бе свикан за разпит от съда в Хага поради ролята му във войната против сръбските сили през 1998-1999 година.

В центъра на предизборната акция бяха тематиките за корупцията, безработицата и разногласието със Сърбия.

Според социолози обаче явен победител няма да има, само че двете най-големи опозиционни партии сега имат шансове да получат най-вече гласове.

В изявление за „ Хоризонт “ Люлзим Пеци от Косовския институт за политически проучвания и развиване разяснява:

„ Нещо ново се случва в Косово този път. Защото Демократичната лига на Косово - една от най-големите партии в страната, и най-старата, номинира жена за министър-председател.

Тя е на 37 години. Завършила е в Америка. И в случай че те завоюват изборите, ние първи в района ще имаме жена министър председател, победила в избори “.

„ В Сърбия министър председателят също е жена, само че там е друго. Тя беше назначена на поста, а не победи в избори. Така че - това би било добра вест за всички, тъй като ще покаже, че Косово има потенциал за смяна, и то в най-хубавия смисъл на думата “, сподели още Люлзим Пеци.

Според него бъдещата коалиция е доста мъчно да се планува.

„ Демократичната лига на Косово и придвижването „ Самоопределение “ се избират взаимно, само че не е ясно какъв брой депутати ще имат и дали общият им брой ще е задоволителен, с цел да сформират държавно управление “, сподели още анализаторът.

Предсрочните избори бяха провокирани от оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли. Той бе свикан за разпит от съда в Хага поради ролята му във войната против сръбските сили през 1998-1999 година.

Кандидатката на Демократичен съюз на Косово за министър-председател Вьоса Османи счита, че страната е подготвена за пръв път да има жена за министър председател. 37-годишната Османи, която е приключила в Съединени американски щати, се застъпва за пазарни промени.

Нейният главен съперник - водачът на "Самоопределение " Албин Курти, желае да сътвори върховен фонд, който да възвърне основните държавни предприятия.

И двамата са срещу териториални отстъпки за Сърбия като метод за възкръсване на договарянията за нормализиране на връзките.

Социологическите изследвания сочат, че нито една партия няма да завоюва задоволително поддръжка, с цел да сформира лично държавно управление. Очакват се продължителни и сложни договаряния, разяснява „ Ройтерс “.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР