Днес, в контекста на руското нахлуване в Украйна, Европейската комисия

...
Днес, в контекста на руското нахлуване в Украйна, Европейската комисия
Коментари Харесай

REPowerEU: съвместни европейски действия за по-достъпна, сигурна и устойчива енергия

Днес, в подтекста на съветското навлизане в Украйна, Европейската комисия предложи план за самостоятелност на Европа от съветски изкопаеми горива много по-рано от 2030 г., като се стартира с газа.

В този проект се обрисуват и редица ограничения в отговор на възходящите цени на силата в Европа и за попълване на запасите от газ за идната зима. От няколко месеца Европа е изправена пред по-високи цени на силата, само че в този момент несигурността във връзка с доставките изостря казуса. REPowerEU ще се стреми към диверсификация на доставките на газ, ускорение на въвеждането на газ от възобновими източници и подмяна на потреблението на газ за отопление и произвеждане на електрическа енергия. Това може да понижи търсенето на съветски газ в Европейски Съюз с две трети до края на годината.

Спешни ограничения във връзка с цените на силата и съхранението на газ

„ Инструментариумът за цените на силата “ на Комисията от предишния октомври оказа помощ на страните членки да смекчат въздействието на високите цени върху уязвимите консуматори и продължава да бъде значима рамка за националните ограничения. Днес Комисията показва на страните членки спомагателни насоки, като им удостоверява опцията да контролират цените при изключителни условия и като дефинира метода, по който страните членки могат да преразпределят приходите от високите облаги в енергийния бранш и търговията с излъчвания към потребителите. Правилата на Европейски Съюз за държавната помощ също по този начин оферират на страните членки благоприятни условия за даване на краткосрочна поддръжка за сдруженията, наранени от високите цени на силата, и за тяхното подкрепяне за понижаване на излагането им на неустойчивост на цените на силата в средносрочен до дълготраен проект. След консултация по отношение на целенасочени промени на Насоките за държавна помощ в подтекста на системата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания, Комисията ще се съветва и с страните членки по отношение на потребността от и обсега на една нова краткотрайна рамка за държавна помощ за даване на помощ за предприятията, наранени от рецесията, и по-специално за тези, които са изправени пред високи енергийни разноски.

Комисията има намерение да показа до април законодателно предложение, с което да се изисква подземните складове за газ в целия Европейски Съюз да бъдат запълнени до най-малко 90% от потенциала им преди 1 октомври всяка година. Предложението би довело до мониторинг и използване на равнищата на запълване и до основаване на договорености за взаимност сред страните членки. Комисията продължава своето изследване на пазара на газ в отговор на опасенията по отношение на евентуални нарушавания на конкуренцията от страна на операторите, по-специално на Газпром.

За да се оправи с покачващите се цени на силата, Комисията ще прегледа всички вероятни разновидности за незабавни ограничения за ограничение на верижния резултат от цените на природния газ към цените на електрическата енергия, като да вземем за пример краткотрайни ценови ограничавания. Тя също ще оцени и разновидностите за усъвършенстване на структурата на пазара на електрическа енергия, като вземе поради окончателния отчет на Агенцията на Европейски Съюз за съдействие сред регулаторите на сила (ACER) и други отчети по отношение на изгодите и минусите на различните механизми за ценообразуване, които целят запазването на наличната цена на електрическата енергия, без спиране на доставките и спомагателни вложения в екологичния преход.

REPowerEU — унищожаване на зависимостта ни от съветския газ преди 2030 година

Постепенното унищожаване на зависимостта ни от изкопаеми горива от Русия може да бъде направено много преди 2030 година За да бъде реализирано, Комисията предлага да се създаде проектът REPowerEU, който да увеличи устойчивостта на цялата енергийна система на Европейски Съюз. Той ще се основава на два стълба: нашарване на доставките на газ чрез повишен импорт на полутечен природен газ (ВПГ) и тръбопроводен газ от неруски снабдители и посредством по-големи размери на произвеждане и импорт на биометан и водород от възобновими източници; и по-бързото понижаване на потреблението на изкопаеми горива в нашите домове, здания, индустрия и енергийна система посредством повишение на енергийната успеваемост, увеличение на възобновимите енергийни източници и електрификацията и превъзмогване на инфраструктурните усложнения.

Пълното използване на предложенията на Комисията от „ Подготвени за цел 55 “ към този момент би понижило нашето годишно ползване на природен газ с 30%, което се равнява на 100 милиарда кубични метра до 2030 година С ограниченията от проекта REPowerEU бихме могли последователно да премахнем потреблението на най-малко 155 милиарда кубични метра природен газ, което е равно на размера, импортиран от Русия през 2021 година Почти две трети от това понижение може да се реализира в границите на една година, като с това се постави завършек на несъразмерната взаимозависимост на Европейски Съюз от един-единствен снабдител. Комисията предлага да работи с страните членки за установяване на най-подходящите планове за осъществяване на тези цели, като се стъпи върху към този момент осъществената обширна работа по националните проекти за възобновяване и резистентност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР