Днес в конферентната зала на СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков-Варна“

...
Днес в конферентната зала на СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков-Варна“
Коментари Харесай

В Онкото заработи нова съвременна апаратура и информационен светофар

Днес в конферентната зала на " СБАЛОЗ доктор Марко А. Марков-Варна “ ЕООД се организира конференция с която завърши работата по план " Добри и безвредни условия на труд “ по процедура BG05M9OP001-1.008. Проектът е на обща стойност 388 188,32 лв., от които европейското финансиране е в размер на 310 550,65 лв..

Проектът, създаден напълно от екипа на здравното заведение, включваше действия, свързани с възстановяване изискванията и сигурността на труда в отделението по лъчетерапия при съблюдаване на нормите и условията на законодателството по сигурност и здраве при работа.

За плануваните действия, до 19.12.2018г., с отпуснатите по плана средства беше закупено и пуснато в употреба дозиметрично съоръжение за експресен надзор върху параметрите на системите с йонизиращи лъчения. Стойността на закупеното съоръжение е 347 100 лева Новата инсталация ще понижи доста риска от облъчване на личния състав, който всекидневно работи в среда с йонизиращо излъчване, С нея ще се мерят и параметрите на линейния ускорител в отделението.

Закупената инсталация ще даде опция на болничното заведение да построи съвременната дозиметрична лаборатория, която може да бъде употребена и в други болнични заведения.

Като част от плана беше инсталирано осведомително табло, върху което в непрестанен режим се изписват резултатите от мониторинга върху равнищата на гама фона в пространствата и заобикалящата среда. Информационният " светофар “ ще алармира за всяка смяна във фона и ще предизвестява за отклонения. Тази непрекъсната  осведоменост, ще понижи възприятието за тревога и безпокойствие както на личния състав, който работи в отделението, по този начин и на техните пациенти за риска от престояване в среда с йонизиращи лъчения.

В отделението по лъчетерапия на СБАЛОЗ – Варна работят 32-ма души, върху които ще има директна изгода от реализацията на плана. Част от тях са във възраст, предхождаща ранното пенсиониране на лица, работещи в сходна среда. Една от главните цели на плана " Добри и безвредни условия на труд “ беше понижаване на нездравословното въздействие върху организма на лъчетерапевтичната инсталация и фрагментите да бъдат арестувани по-дълго на работа, както и да бъдат привлечени млади експерти, защото в тази сфера съществува голям недостиг на човешки запас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР