Днес в Комисията по регионално развитие на Европарламента бе обсъдено

...
Днес в Комисията по регионално развитие на Европарламента бе обсъдено
Коментари Харесай

Пирински за ЕС бюджет 2018 - възлов инструмент за успешна кохезионна политика

Днес в Комисията по районно развиване на Европарламента бе разисквано мнение за бюджет 2018 година на Европейски Съюз, направено от председателката на Комисията Искра Михайлова. Евродепутатът Георги Пирински, като докладчик в сянка на Групата на социалистите и демократите акцентира, че не кохезионната политика е инструмент на бюджета, а противоположното - бюджетът е средството, което следва да обезпечи сполучливото развиване на процесите на доближаване, като главен фактор за превъзмогване на задълбочаващите се разлики в границите на Европейски Съюз, както и за естественото действие на единния пазар.

Пирински също показа мнението, че финансовите принадлежности, включително Фондът за стратегически вложения (ЕФСИ), не трябва да водят до замяна на същината на кохезионната политика, която следва да е подчинена на задачите за икономическо, обществено и териториално доближаване. Финансовите принадлежности се ползват въз основа на пазарни критерии за облага и възвръщаемост, заради което в най-хубавия случай биха могли да бъдат допълващ запас на вложенията от структурните фондове.

Пирински изрази и угриженост, дали плануваният растеж на средствата за заплащания по оперативните стратегии в бюджет 2018 година ще се окаже задоволителен, имайки поради внезапния растеж на поръчките за заплащания след позволеното закъснение в осъществяването на стратегиите през миналите към този момент четири години от старта на настоящия програмен интервал 2014-2020 година



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР