Днес в Италия се провеждат парламентарни избори. Право на град

...
Днес в Италия се провеждат парламентарни избори. Право на град
Коментари Харесай

Италианците избират парламент, очертава се патова ситуация


Днес в Италия се организират парламентарни избори. Право на град имат малко над 46,5 млн жители, навършили 18-годишна възраст. Всъщност тази възрастова група ще гласоподава за Камарата на депутатите – долната камара на Народното събрание. Докато за Сената или горната камара имат право да гласоподават гласоподаватели над 40-годишна възраст. Кандидатите пък за Сенат би трябвало да са минимум на 25 години – под тази възрастова линия не се позволяват претенденти. Така гласуващите за Сената са малко по-малко – 42, 8 души.

Новото в тези избори е, че бюлетините са предпазени от регистрационен дигитален код, което изключва всяка опция за подправяне.

Италианците ще би трябвало да изберат 630 депутати и 315 сенатори. Кандидатите наброяват 7762 души от 31 партии, част от които влизат в обединения. Прагът за влизане в Народното събрание е три %.

Ще се гласоподава по нова система, като е отчасти съразмерно и отчасти мажоритарна. Една трета от местата (232 в Камарата на депутатите и 116 в Сената) ще бъдат за мажоритарните претенденти, събрали най-вече гласове, а останалите две трети ще бъдат разпределени по симетричен принцип предвид на събраните гласове от партийните листи. Не може да се гласоподава за претендент и за партия, която не го поддържа.

Партията или обединението, която събере над 40% от гласовете, ще завоюва болшинството в Народното събрание. Само в този случай спечелилият ще може да образува независимо държавно управление. Според допитванията няма политическа мощ, която да завоюва подобен резултат.

Все отново за любимци се счита дясноцентристката коалиция отпред с партията „ Напред, Италия “ на някогашния министър председател и политически деец Силвио Берлускони, „ Лигата “ на Матео Салвини и „ Братята на Италия “ на Джорджи Мелони. Но даже и техният общ резултат няма да стигне до 40 %. Според съдружната договореност претендентът за министър председател ще бъде препоръчан от партията, събрала най-вече гласове. Сята се, че това ще бъде „ Напред, Италия “, която към този момент предложи за министър председател ръководителят на Европарламента Антонио Таяни. За премиерския пост обаче претендира и Салвини, само че неговата „ Лига “ изостава от съдружника с 3-4 %.

Партията, която може да събере най-вече гласове отвън обединенията, може да бъде „ Движението 5 звезди “, на което допитванията дава 28 %. Но и те няма да съберат 40 %. При това „ Движението “ отхвърля всевъзможни обединения.

Няма опция за коалиция и ръководещата досега Демократическа партия (ДП), чийто рейтинг е към 20 %. В коалиция с нея е блокът на някогашната еврокомисарка и външен министър Ема Бонино, съучредителка на Радикалната партия, е "+ Европа". Блокът има действителни шансове да прескочи 3-процентната преграда, само че това отново няма да е задоволително за основаването на държавно управление на Директива за птиците без привличането на други политически сили.

Левият център е показан от още едно обединяване – „ Свободни и равни “. В него влязоха политици,напуснали по-рано Директива за птиците. Те дотолкоз са несъгласни с партийния водач Матео Ренци, който е някогашен министър председател, че не желаят и да чуват за какъвто и да е съюз с него. Допитвания дават 7-8% на „ Свободните и равните “.

Сегашното изборно законодателство със комплицираната си система за преброяване, може да докара до парадоксално състояние. „ Движението 5 звезди “ може да стане водеща некоалиционна партия, максимален брой гласове ще събере дясноцентристкия съюз, а най-многобройната секта може да стане Директива за птиците поради предстоящи победи на мажоритарните й претенденти. И все пак нито една от тези сили няма да образува държавно управление, което да има поддръжката на парламентарно болшинство. Италианската конституция планува изходът от това състояние да се потърси в президента, който ще организира съвещания с парламентарно показаните политически сили. При това конституцията не регламентира ясно на кого президентът може да даде мандат за съставяне на държавно управление - на партията с най-вече гласове или на коалиция. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР