Днес в Истанбул се предвижда да бъде подписан меморандумът за

...
Днес в Истанбул се предвижда да бъде подписан меморандумът за
Коментари Харесай

Край на зърнената криза! Днес се очаква финализиране на проблема

Днес в Истанбул се планува да бъде подписан меморандумът за износа на зърно от Украйна към международните пазари, който бе контрактуван на 13 юли в Истанбул на среща сред представителите на Русия, Украйна, Организация на обединените нации под семейството на Турция, осведоми Българска телеграфна агенция.

От Дирекцията по връзки към турското президентство оповестиха,че меморандумът ще бъде подписан през днешния ден в 16.30 часа в президентския офис в Долмабахче сарайъ от представителите на Русия и Украйна и с присъединяване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно.

“Хранителната рецесия, която тревожи целия свят, се преодолява под управлението на Турция. Инициативите на президента Реджеп Тайип Ердоган от началото на процеса се увенчаха с резултат. Приключиха договарянията по „ безвреден зърнен кулоар “, водени от Турция и Организация на обединените нации, се показва в известието на Дирекцията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наблягайки смисъла на днешното събитие, съобщи: „ Обсъждал съм въпроса с Путин и Зеленски няколко пъти. Нашите министерства на външните работи и на националната защита също организираха договаряния. На  техническата среща, извършена в Истанбул преди една седмица, беше реализирано съглашение по главните линии на процеса в границите на проекта на Организация на обединените нации. Предстои да скрепим това съглашение с подписи ”.

Според турските източници меморандумът съдържа 3 точки, които се отнасят до износа на към 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища с кораби през Черно море.

Също по този начин в Истанбул ще се откри действен център, който да следи оперирането на по този начин наречения безвреден зърнен кулоар в Черно море за експорт на зърното от Украйна. Всяка от страните, а също Организация на обединените нации ще има свои представители в оперативния център в Истанбул.

Защо Турция поставя толкоз старания за отварянето на зърнения кулоар?

Икономическият специалист Абдулкадир Гючлю разяснява, че дипломатическият график на Турция по този проблем цели попречване на световната хранителна рецесия. От друга страна Турция ще играе значима роля за превозването на корабите със зърно през турските проливи. Той цитира отчета на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации, съгласно който максимален дял в производството на зърно имат Китай, Съединени американски щати и Индия. След тези страни се подреждат Русия и Украйна. По данни за 2019 година Русия е произвела 118 милиона тона зърно, а Украйна е произвела 74 милиона тона зърно.  

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР