Днес в Европейската столица на културата - 2019 започва 17-ото

...
Днес в Европейската столица на културата - 2019 започва 17-ото
Коментари Харесай

Пловдив започва да чете за 17-и път

Днес в Европейската столица на културата - 2019 стартира 17-ото издание на фестивала " Пловдив чете ", което ще продължи от 10 до 16 юни и ще включва Алея на книгата, редица литературни събития с български и гостуващи създатели, както и специфични акценти за деца и младежи.

Официалното разкриване на " Пловдив чете " е на на следващия ден, 11 юни, от 20 часа в Античния спектакъл с концерт на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов с вход свободен. По традиция на него ще бъдат връчени премиите " Орфеев венец " за най-изявен стихотворец през миналата година, както и " Златна четка " за най-хубаво художествено оформление на книга.

Още през днешния ден има среща с четирима създатели: Панчо Панчев, Силвия Недкова, Васил Балев и авторския колектив Гавраил Гавраилов, Весела Николаева и Михаил Михов. В срещи с читателите през идващите дни ще се включат още Хюс Кайер (Нидерландия), Марин Бодаков, Петър Денчев, Катерина Хапсали, Георги Тенев, Невена Митрополитска, Георги Мишев, Тильо Тилев, Елена Хайтова, Иван Желязков, Татяна Попова, Добромир Банев, Ирена Иванова, Маргарита Петкова и телевизионният водещ Костадин Филипов с дебютна книга.

Тази особено внимание е отделено и на младите читатели. С тях ще се срещнат писателите Петя Кокудева, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева. Художничката Капка Кънева, известна със своите хартиени пластики, ще покаже по какъв начин книгите оживяват благодарение на ножичка и хартия.

 Божана Апостолова
© "Пловдив чете "

Божана Апостолова

Писателката и издателка Божана Апостолова ще бъде специфичен посетител на среща под надпис " Книга по какъв начин се прави " – странствуване в света на книгоиздаването, въодушевено от книгата на Ася Колева-Стоянова. Главният редактор на уеб страницата detskiknigi.com Вал Стоева ще организира образование по оценка на книгите, които децата четат.

На 12 юни от 19 часа в Драматичен спектакъл " Н.О. Масалитинов " (Камерна зала) издателство " Жанет 45 " ще означи 30-годишен празник с Вечер на Божана Апостолова и книгите " Сама и обща – 75 стихотворения " и " Завръщането на визона ".

Специален посетител на " Пловдив чете " 2019 е Хюс Кайер от Нидерландия с книгите " Черните камъни " и " Книгата на всички неща ". Манол Пейков и Вал Стоева са модератори на срещата.

 Хюс Кайер
© "Пловдив чете "

Хюс Кайер

Чуждестранно присъединяване във фестивала включва още посетители от Румъния с гостуването на издателство " Парадокс " и техния създател Варужан Восганян и книгата " Децата на войната ".

Издателство " Персей " пък ще показа испанския публицист Маркос Хиралт Торенте и книгата му " Краят на любовта ", спечелила Националната премия за литература на Испания - " Стрега ". В срещата ще вземат участие преводачът Румен Руменов, а модератор ще бъде литературният откривател Пламен Тотев.

В рамките на фестивала ще се проведат също Кръгла маса " Изкуството на превода " и полемика на тематика: " Прозата на европейския упадък ", проведена от издателство СОНМ с присъединяване на преводачи, литературният критик проф. Милена Кирова и съставителят на поредицата Тодорка Минева.

Издателство ICU пък показва четирима лауреати на Европейската премия за литература и техните книги с видео присъединяване на създателите и преводачите и мултимедийна презентация.

В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, във фестивалната стратегия има няколко събития, отдадени на града. Издателство " Летера " показва Албума " Пловдив – античен и жив " и книгата, която читателите нарекоха " Пловдивската библия " – " Пловдивска хроника " от Никола Алваджиев.

Тази година пловдивската Алея на книгата, която е част от фестивала, има нова локация – така наречен Малка основна, продължението на ул. " Райко Даскалов ", пред Халите. Там ще бъдат ситуирани 10 изложбени шатри, които ще показват 40 издателства.

 Алея на книгата
© "Пловдив чете "

Алея на книгата

" Пловдив чете " по традиция ще обърне внимание и на художественото оформление на книгите. Във фестивала взе участие художникът Петър Станимиров – илюстратор на " Пръстенът на нибелунга " – фентъзи тетралогия и графична новела и създател на едноименния комикс.

Издателство " Парадигма " среща със сборника " Гласовете на българския диаболизъм " - забавен теоретичен план, иницииран от група млади откриватели, който е първият опит за целеустремено и систематично проучване на явлението " български диаболизъм ".

По време на " Пловдив чете " фондация " Свободно поетическо общество " ще показа и новата онлайн платформа freepoetrysociety.com.

Специален план на издателство " Жанет -45 ", който ще има продължение в тазгодишното издание на НОЩ-Пловдив, ще се събере в Австрийски културен павильон FLUCA. Там ще бъде инсталацията " Забравените думи " на образния актьор Петко Танчев, в която той интерпретира в градска среда думи, използвани в поезията от началото на ХХ век. Думи, чието значение разбираме, само че които не използваме.

" Писма на Омар до бъдещата му брачна половинка " е апаратура по текст на Рене Карабаш с гласа на Велизар Бинев и сценография от Пола Попова и Рене Карабаш. Инсталацията показва писмата на човек на име Омар, който написа до бъдещата си брачна половинка, която не познава. Или пък познава? Ще разбере оня, койтопосети изложба PLOVEDIV, където ще се състои събитието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР