Днес, в един от последните дни на 48-ото НС, депутатите

...
Днес, в един от последните дни на 48-ото НС, депутатите
Коментари Харесай

На косъм: Депутатите гласуват промените в Закона за защита от домашното насилие - Политика

Днес, в един от последните дни на 48-ото Народно събрание, депутатите най-накрая ще прегледат на първо четене измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение.

Прокарването на измененията, създаващи условия за действителна отбрана на жертвите на домашно принуждение, е въпрос на политическа воля. На първо място не е несъмнено дали пленарната зала въобще ще стигне до двата законопроекта - на Надежда Йорданова и на Корнелия Нинова, които са подредени като пета точка в дневния ред. На второ място - в случай че няма изключително съвещание на правната комисия и вкарване на измененията в дневния ред идната седмица - то и този парламент няма да успее да направи никаква промяна, а жертвите на домашно принуждение ще продължат да се броят по медийни изявления.

Нагласите в Народното събрание са спорни - от " Демократична България " разясниха пред OFFNews, че измененията би трябвало да се гледат като надпартиен акт и в този смисъл представителите от групировката са по-скоро оптимисти, че законопроектът може да мине. Същата е тезата на представителите на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната ", с които OFFNews беседва. Четирите групи имат болшинство от 176 гласа, които са задоволителни, с цел да одобряват текстовете. Разковничето обаче си остава политическата воля. Единствените съперници на текстовете са от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които са малцинство в Народното събрание. От левицата разясниха пред OFFNews, че ще поддържат единствено законопроекта на Нинова.

Очакванията са срокът за оферти да бъде оптимално най-къс - 3 дни, защото от Българска социалистическа партия ще опитат да неодобряват текстовете с оферти и в този смисъл проектозаконът няма да може да мине на две четения в едно съвещание. След това трябва да се организира изключително съвещание на правната комисия и текстовете да минат на второ четене. Може да има известно закъснение, в случай че се гласоподават двата проектозакона - на Нинова и Йорданова. В подобен случай ще е нужно едно изключително съвещание на правната комисия за правенето на общ законопроект. Срокът за оферти ще стартира да тече след правенето на общото предложение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР