Днес в Донецк се чуваше вой на сирени на гражданската

...
Днес в Донецк се чуваше вой на сирени на гражданската
Коментари Харесай

Започна евакуация на мирното население от Донбас към Русия, Путин даде на всички по 10 000 рубли. САЩ: Действията на Москва са цинични

Днес в Донецк се чуваше писък на сирени на гражданската защита. Без да е ясно дали това е част от цялата игра, т.е. авансово планувано, само че при всички случаи не е добър знак - водачът на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин съобщи, че Киев се кани да премине в нахлуване в Донбас и че от 18 февруари "е проведена всеобща евакуация на популацията в Руската федерация " заради възходящото напрежение в района.

Първите, които ще бъдат евакуирани, са дами, деца и възрастни хора... В Ростовска област са готови места за приемане и настаняване. На евакуираните ще бъде предоставено всичко належащо. Подобно изявление пристигна и от така наречен ЛНР. Предстои да бъдат евакуирани няколкостотин хиляди души, написа Telegraph.bg.

Ситуацията в Донбас се изостри през последните дни. Наблюдателите на ОССЕ записаха към 500 детонации наоколо до линията на прикосновение в Източна Украйна от вечерта на 16 февруари до сутринта на 17 февруари. Това е няколко пъти повече, в сравнение с в предходни дни.

Непосредствено след известията за евакуация от ЛНР и ДНР, в Донецк бе обявено за мощна детонация в центъра на града.

Както посочи представителството на ДНР в Съвместния център за надзор и съгласуваност на режима на преустановяване на огъня в своя канал в Telegram, „ към 19:00 часа (местно време) е взривен автомобил на паркинга до постройката на държавното управление “. Експлозията е отекнала в целия град. На мястото е дошъл чиновник на Министерството на изключителните обстановки.

В същото време (наистина необичайно бърза реакция) съветският президент Владимир Путин разпореди да се отпускат по 10 000 рубли (около 223 български лева) на всеки, който идва от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република в Ростовска област. Правителството на Русия съобщи, че средствата ще бъдат взети от аварийния фонд.

Путин също по този начин разпореди на изпълняващия длъжността началник на Министерството на изключителните обстановки Александър Чуприян незабавно да отлети за Ростовска област, с цел да провежда изискванията за настаняване на идващите от ДНР и ЛНР.

В Ростовска област е основан действен щаб по отношение на евакуацията от Донецката и Луганската национална република, а в обществените мрежи незабавно се появиха колони от рейсове, извозващи евакуиращи се.

Междувременно държавното управление на Съединени американски щати съобщи в петък, че евакуацията на цивилни жители от подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна е "циничен " ход на Москва за отклонение на вниманието от идната инвазия, от която Западът се притеснява.

"Подобни известия са още един опит да се прикрие посредством неистини и дезинформация, че Русия е агресорът в този спор ", съобщи представител на Държавния департамент пред кореспонденти в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността. "Освен това е цинично и грубо да се употребяват човешки същества като пешки, с цел да се отклони вниманието на света от обстоятелството, че Русия струпва сили в подготовка за нахлуване. "

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР