Днес, в деня в памет на Алфред Нобел и деня

...
Днес, в деня в памет на Алфред Нобел и деня
Коментари Харесай

Русия иска да направи от Украйна втора Беларус, заяви съпругата на Нобелов лауреат

Днес, в деня в памет на Алфред Нобел и деня на правата на индивида в Стокхолм се организира церемонията по награждаването на нобеловите лауреати.

Русия желае да трансформира Украйна в " подвластна тирания " сходно на Беларус, сподели през днешния ден брачната половинка на хвърления в пандиза беларуски Нобелов лауреат Алес Беляцки на церемонията по връчване на оценките, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Беляцки, съветската правозащитна група " Мемориал " и украинският Център за цивилен свободи, завоюваха през октомври тазгодишната Нобелова премия за мир на фона на войната в Украйна.

Приемайки премията от името на брачна половинка си на гала в залата на кметството в Осло, Наталия Пинчук сподели, че Беляцки е посветил премията на " милионите беларуски жители, които се надигнаха и започнаха дейности по улиците и онлайн, с цел да защитят гражданските си права ".

Това акцентира трагичната обстановка и битката за човешки права в страната, сподели Пинчук, добавяйки, че предава думи, казани от брачна половинка й.

Пунчук заяви през вчерашния ден на конференция, че откакто беше оповестено, че Беляцки ще получи тазгодишната Нобелова премия, се е виждала с него единствено един път, през стъклена стена в пандиза.

Зная тъкмо каква Украйна би устройвала Русия и Путин - подвластна тирания. Същата като сегашен Беларус, където гласът на потиснатите хора е подценяван и непризнат ", сподели през днешния ден Пунчук, цитирайки брачна половинка си.

Беларуската полиция задържа 60-годишния Беляцки и други беларуси през юли предходната година при разправата с съперници на президента на страната Александър Лукашенко.

Беларуските управляващи закриха самостоятелни медии и правозащитни групи след всеобщите митинги против резултатите от президентските избори, които съгласно опозицията са били фалшифицирани.

Беляцки е четвъртият човек, който получава Нобелова премия за мир до момента в който е в пандиза, след германеца Карл декор Осиецки през 1935 година, китаеца Лю Сяобо през 2010 година и лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи, която беше под домакински арест, през 1991 година

Церемонията по връчването на наградите ще бъде последвана от прием в кметството, чието меню се пази в най-строга загадка до последната минута. По традиция на 4 декември 300 кг зеленина и 25 000 свежи цветя - карамфили, рози, хризантеми, орхидеи и мимози, бяха доставени в Стокхолм като подарък от италианския град Сан Ремо, където Нобел е прекарал последните си години. Те украсяват залите, в които ще бъдат почетени лауреатите. Декорациите се основават от 15 флористи, които работят върху тях в продължение на четири дни.

Лауреатите тази година са:

Шведският биолог Сванте Пебо завоюва Нобеловата премия за физиология и медицина за 2022 година за своите открития върху генома на изчезнали хоминиди и човешката еволюция.

Наградата за физика беше присъдена на французина Ален Аспе, американеца Джон Клаусър и австриеца Антон Цайлингер за опити със заплетени фотони, доказателства за нарушавания на неравенствата на Бел и авангардни проучвания в квантовата доктрина на информацията.

В региона на химията премията ще получат американците Каролин Бертози и Бари Шарплес, както и датчанинът Мортен Мелдол за развиване на клик химията и биоортогоналната химия.

Нобеловата премия за литература за 2022 година беше присъдена на френската писателка Ани Ерно " за нейната храброст и хирургическа точност, с които разкрива произхода, отчуждението и груповата рамка на персоналната памет ".

Носители на мемориалната премия за стопанска система " Алфред Нобел " на Шведската централна банка са някогашният началник на Федералния запас на Съединени американски щати Бен Бърнанке, както и двамата американски откриватели Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг за проучване на банките и финансовите рецесии.

Наградата за мир тази година бе присъдена беларуския юрист и деятел Алес Бяляцки, на съветския правозащитен център " Мемориал " (обявен от Москва за задграничен агент) и на украинския Център за цивилен свободи.

На 11 и 12 декември лауреатите ще посетят Нобеловата фондация, където ще им бъдат върнати медалите и дипломите, които незабавно след награждаването във Филхармонията на 10 декември ще бъдат изложени във витрини в кметството за разглеждане от жителите. По време на визитата се разискват детайлите по превеждането на паричната част по сметките на носителите на високото отличие.

Обикновено разноските на Нобеловата фондация за празненствата са 15 млн. крони (около 1,46 млн. щатски долара). Тази сума включва главните разноски като превоз, осъществяване на прием, настаняване на лауреатите.

Нобеловият концерт и семинарът " Нобеловата седмица - разговор " са финансирани от спонсори.

От 1901 година насам Нобеловата премия е присъдена общо 615 пъти на 989 ​​лица и организации. Размерът на паричния съставен елемент на премията във всяка номинация тази година е 10 млн. крони (970 хиляди щатски долара).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР