Днес, в читалище Христо Ботев – 1897 г.“, гр. Пазарджик

...
Днес, в читалище Христо Ботев – 1897 г.“, гр. Пазарджик
Коментари Харесай

Инспектори от РЗИ Пазарджик обучават читалищни секретари...

Днес, в читалище „ Христо Ботев – 1897 година “, гр. Пазарджик по покана на Център „ Читалища “ – Пазарджик с началник госпожа Радка Кочева, инспектори от отдел „ Профилактика на заболяванията и промоция на здравето “ при РЗИ Пазарджик, изнесоха презентации пред читалищни секретари от региона на тематика: „ Любов, вино и полово здраве – тематика за читалищни беседи “. Събитието е част от здравно-информационната акция на здравната ревизия във връзка 14 февруари - Ден на влюбените.

Инспекторите Анелия Куртакова и Иванка Маврикова по забавен и впечатляващ метод срещнаха присъстващите с тематиките за Любовта и Виното и бяха посрещнати с огромен интерес от присъстващите.

Началото на срещата бе сложено с провокативен асоциативен въпрос „ Продължете изречението: Любовта за Вас е.... “. Отговорите бяха разнородни, само че всички се обединяваха от концепцията за магическата мощ на любовта, задаваща смисъла на човешкия живот.

Анелия Куртакова в своята презентация показа психосоциалните аспекти на любовта. Разгледа другите теории за любовта, типовете обич, разликите сред влюбване и обич, обич и полово здраве, половото обучение като част от предварителната защита на полово излъчените инфекции. С тезата „ Любов и вино, вино и обич “, обвързвана с Деня на влюбените и празника на Виното и винарите, контрольор Иванка Маврикова обясни на читалищните секретари изгодите и здравните резултати от умерената консумация на вино /1-2 чаши дневно/ и вредата от злоупотребата с него.

Виното е алкохолна напитка, ферментирал гроздов сок, отличаващ се с извънредно разнороден състав от биологично дейни субстанции, свързан от първоизточника му и метода на приемане. То има антисептично деяние, противовъзпалителни и антидиабетни свойства. Виното съдържа водоразтворими витамини – В1, В2, В6, В12, пантотенова киселина, фолиева киселина, холини и други, само че при огромни дози токсичното деяние на спирта надвива над неговите хранителни свойства. Превишаването на количеството може да докара до нарушавания в съня, инсулт, увреждане на сърцето и храносмилателната система, черния дроб. След невъздържание с алкохол хората се отпускат. Заради рухването на задръжките е доста евентуално да попаднат в обстановки, за които след това да съжаляват – рискови полови контакти, упражняване на необезопасен секс.

След привършване на презентациите сред лекторите и присъстващите се разви забавна полемика и

бяха обменени потребни за двете страни хрумвания за здравно-информационни действия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР