Днес в Босна и Херцеговина е ден за гласуване. Над

...
Днес в Босна и Херцеговина е ден за гласуване. Над
Коментари Харесай

Ден на ключови избори в Босна и Херцеговина

Днес в Босна и Херцеговина е ден за гласоподаване. Над 3,3 млн. гласоподаватели избират тримата членове на груповото председателство и представители на законодателните управляващи. Повече от две десетилетия след кървавата война, етническите съперничества преобладават в политиката. Според наблюдаващи в този момент Босна ще покаже дали може да се откъсне от тези трендове, с цел да продължи пътя си към Европейския съюз и НАТО.

 © Българска телеграфна агенция
В изборите в Босна и Херцеговина вземат участие десетки партии, в листите попадат близо 7500 претенденти за властта. В страната с извънредно комплицирано държавно устройство партиите на трите общности - сърби, хървати и босненски мюсюлмани, залагат на национализма. Той е на дневен ред от войната насам и към този момент има опасения, че води към раздробяване на страната.

Сред водещите кандидат-президенти Милорад Додик се бори за по-голяма автономност, даже разединение на Република Сръбска. Драган Чович желае обособен хърватски регион. На друг език приказват гласоподавателите, за които основната дума е смяна.

При всеобщата корупция и близо 40-процентна младежка безработица, измежду настроенията на хората надвива скептицизмът. За последните пет години към 170 000 босненци или 5% от популацията са отпътували в чужбина с еднопосочен билет.

На фона на прогнозите за най-ниската изборна интензивност, откогато страната е самостоятелна, един от плакатите приканва: " Гласувайте или ще изчезнем ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР