Днес в Беларус се провеждат президентски избори - шестите от

...
Днес в Беларус се провеждат президентски избори - шестите от
Коментари Харесай

Избори в Беларус: Лукашенко за първи път среща сериозна съпротива

Днес в Беларус се организират президентски избори - шестите от независимостта на Беларус. И на шестия път кандидатурата си за президент в тях издигна настоящият държавен глава Александър Лукашенко, който ръководи Беларус без спиране през последните 26 години, предават осведомителните организации.

За разлика от досегашните избори този път Лукашенко е изправен пред съществено предизвикателство от още 4-ма кандидати за най-високия държавен пост, даващ действителната власт в някогашната руска република, отбелязва Асошиейтед прес. Това са съпредседателят на публично придвижване " Кажи истината ", 39-годишният Андрей Дмитриев, някогашният народен представител от долната камара на беларуския парламент, 43-годишната Анна Канопацка, 37-годишната стопанка Светлана Тихановска и ръководителят на партия " Беларуска социалдемократическа общественост " Сергей Черечен.

Сред основните аргументи за засилващото се публично неодобрение и за раздвижването измежду редовете на немощната до момента съпротива е влошаващото се икономическо положение в страната и нихилистичното отношение на Лукашенко към пандемията от ковид. В страната се организираха поредност от опозиционни манифестации, събиращи десетки хиляди протестиращи - нещо непознато в страната от времената на разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

Дрязгите измежду ръководещия хайлайф и изострянето на връзките с Русия - основен покровител и спонсор на досегашния режим, в допълнение усложняват напъните на 65-годишния Лукашенко да завоюва шести следващ управнически мандат. Той още веднъж прибягна до изпитаните си способи на репресии против опозицията и всеобщото неодобрение, демонстрирайки, че не се колебае да употребява лостовете на властта, с цел да се задържи на върха, и в случай че е належащо - да потуши със мощ всеки опит на неговите съперници да оспорят резултатите от президентските избори.

Лукашенко по руско време е бил шеф на държавно селско стопанство (совхоз), след което през 1994 година става първият президент на Беларус. Оттогава той смазва инакомислието и самостоятелните медии в страната с население от 9,5 милиона души, което му завоюва прозвището " последния деспот в Европа ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР