Днес в Административен съд – Варна бяха образувани две дела

...
Днес в Административен съд – Варна бяха образувани две дела
Коментари Харесай

Кандидати за кмет и за общински съветник във Варна оспорват изборни резултати

Днес в Административен съд – Варна бяха формирани две каузи по тъжби на претенденти за кмет на Район Аспарухово, община Варна.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 1035
Жалбоподателите – Красен С. и Сергей Хр. оспорват Решение № 259/30.10.2023 г на Общинската изборна комисия (ОИК) Варна, с което на съображение член 452 от Изборния кодекс и въз основа на получени данни от протоколите на Секционната изборна комисия (СИК) Ивайло М. е разгласен за определен на първи тур за кмет на регион „ Аспарухово “.

И в двете тъжби се твърди, че процесното решение е незаконосъобразно и има позволени основни нарушавания на Избирателния кодекс (ИК) при осъществяване на изборния развой и отчитане на изборните резултати, като тези нарушавания са довели до действителна смяна на окончателния избирателен резултат. Жалбоподателите смятат, че в изборния развой в регион „ Аспарухово “ не са спазени разпоредбите на Изборния кодекс при оформяне на протоколите на СИК, като са позволени голям брой неточности и ремонти, подписани от членовете не по открития ред; функционалността на обособените членове в СИК в изборния ден не е била разпределена още първоначално с решение, обективирано в протокол; допускани са да гласоподават гласоподаватели с придружители без потребност и без да е спазен законовият ред; участвали са в изборното помещение и кабина претенденти отвън времето за оповестяване на изборния ден за открит и закрит; съществува противоречие сред копията на протоколите на СИК, раздавани на участниците и протокола, обективиращ работата на СИК.

Иска се съдът да назначи правосъдна експертиза, вещото лице по която, откакто извърши разбор на избраните като действителни и недействителни бюлетини, да отговори на въпросите:

- Колко са действителните и недействителните бюлетини за избор на кмет на регион „ Аспарухово “? Същите подхождат ли на описаното в протоколите на СИК? Правилно ли са разпределени гласовете по отношение на претендентите? В случай, че действителните и недействителните бюлетини не подхождат на изборния резултат, откритият от експертизата подобен трансформира ли крайния резултат? 

И в двете тъжби има изключително искане за прекъсване на оспореното решение на ОИК Варна.

Образувано е административно дело и по тъжба на Даниел Н., в качеството му на претендент за общински консултант, взел участие в локалните избори на 29 октомври 2023 година, против Решение № 260/30.10.2023 година на Общинската изборна комисия Варна /ОИК/, за оповестяване на резултатите от избора и разпределението на мандатите за общински съветници единствено за листата на МК „ Български гласъ “ /Съюз на свободните демократи. Земеделски национален съюз. Обединен блок на труда български лейбъристи. Социалдемократическа партия/.

Според жалбоподателя, Общинската изборна комисия погрешно приема, че е получил единствено 615 годни желания /преференции/, вместо подадените, съгласно него, 751. Даниел Н. желае от съда да разгласи за нереален избора на Антон А. за общински консултант от листата на МК „ Български гласъ “ /Съюз на свободните демократи. Земеделски национален съюз. Обединен блок на труда български лейбъристи. Социалдемократическа партия/ по процесното Решение и да върне делото като кореспонденция на Общинската изборна комисия Варна, за оповестяването му за общински консултант, оповестяват от пресцентъра на съда.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР