Днес в 86-милионна Турция се отбелязва денят Арифе (или Арефе),

...
Днес в 86-милионна Турция се отбелязва денят Арифе (или Арефе),
Коментари Харесай

В Турция днес се чества денят Арифе, който предхожда утрешния празник Рамазан байрам

Днес в 86-милионна Турция се отбелязва денят Арифе (или Арефе), който е подготовка за утрешния празник Рамазан байрам. По традиция на този ден се вършат възпоминания за умрелите, посещават се гробищата, изнасят се молебствия, раздава се храна (мекици) и пари (фитре и зекят) на заболели, небогати и нуждаещи се хора.

На посетителите на гробищния парк на мъчениците Едирнекапъ, където е заровен и именитият щангист Наим Сюлейманоглу, от Истанбулската огромна община ще се раздават гратис сандвичи, чорба, локум, играчки за децата, оповестиха на уеб страницата на общината.

В гробищния парк Едирнекапъ са заровени починали при осъществяване на служебния дълг персони или със заслуги към страната. Всички гробове са украсени с турския народен байрак и се охраняват непрекъснато.

С разпоредба на Истанбулската огромна община

пътуването в транспортните средства на градския превоз ще бъде гратис през дните на Рамазан байрам, от 00:00 часа на 10 април до 00:00 часа на 12 април,

оповестиха турски медии.

“Целта е да осигурим умерено и безпроблемно превозване на празника, да може повече хора, поданици и посетители на нашия град да се насладят на хубостта на Истанбул, се показва в наредбата, подписана от кмета Екрем Имамоглу, който на 31 март за повторно завоюва 5-годишен мандат на градоначалник на най-големия и най-богатия мегаполис на Турция.

Наредбата за безвъзмезден градски превоз по време на Рамазан байрам важи за жителите и гостите на града, които ще употребяват рейсовете, метролиниите, градските кораби и трамваите. За да се избегне скупчване на хора, пътно-транспорната работа ИЕТТ към Голямата община на Истанбул ще пусне спомагателни транспортни средства.

През дните на байрама ще дежурят над 2200 чиновници по сигурността, хигиената, както и от противопожарната работа, службите за незабавна помош и повреди. 

Градските кораби, които транспортират сред европейския и азиатския бряг, ще работят с удължено работно време.

Жителите и гостите на Истанбул ще може да употребяват безвъзмездна Wi-Fi услуга на Истанбулската огромна община, която може да бъде налична от всяка точка посредством приложението Istanbul Seni. Освен това ще бъдат обезпечени механически услуги от дежурен личен състав.

В парковете и градините на Истанбул, като Емирган корусу, Гюлхане корусу, Султанахмед, Гьозтепе, където разцъфтяха милиони лалета и пролетни цветя, се провеждат прояви в границите на

Фестивала на лалетата - надпревари, концерти, ателиета, изложения и други Фестивалът на лалетата ще продължи през целия месец април.

Рамазан байрам и Курбан байрам са двата най-големи празника в исляма. Рамазан байрам идва след месеца на огромните пости - оруч, който завършва през днешния ден, 9 април. Популярно се назовава Шекер байрам, тъй като се сервират сладки храни - бонбони, локум, саралии, кадаиф, шербет и други

Същинският Рамазан байрам стартира на следващия ден, призори, с всеобщи молебствия във всички джамии

на територията на Турция, в които вземат участие и политическите водачи.

Анадолската организация заяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще прекара празника със фамилията си отвън Анкара.

Лидерът на главната опозиционна партия - Народнорепубликанската, Йозгюр Йозел ще прекара празника дружно със фамилията си в родния си град Маниса.

От министерството на превоза и инфраструктурата оповестиха, че електрическата влакова линия Мармара, която свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул по дъното на Босфора, също ще транспортира гратис през 3-те дни на Рамазан байрам. 

От през днешния ден следобяд до петък в това число няма да работят държавните институции, банките, дипломатическите представителства в чужбина.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР