Днес в 19.25 Висшият избирателен съвет (ВИС) в Анкара взе

...
Днес в 19.25 Висшият избирателен съвет (ВИС) в Анкара взе
Коментари Харесай

Изборът в Истанбул ще бъде повторен

Днес в 19.25 Висшият изборен съвет (ВИС) в Анкара взе невиждано решение, като почете настояването на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) за отменяне на избора за кмет на огромна община Истанбул, който беше извоюван от претендента на опозиционната Народнорепубликанската партия (НРП) Екрем Имамоглу.

Управляващата партия на турския президент Реджеп Ердоган изиска анулация на вота и ново гласоподаване в Истанбул след локалните избори, извършени на 31 март, на съображение, че нередности при гласуването директно засягат резултата, разяснява зам.-председателят на партията.

ПСР подаде изключителна тъжба в ВИС, в която се твърди, че е имало нередности в изборния ден и организацията на изборните секции, които директно са повлияли на изхода от изборите в Истанбул.

Две седмици след края на изборите за локални управляващи в Турция, бе публично оповестено че новият кмет на Истанбул е претендентът на РНП Екрем Имамоглу.
Въз основа на митингите на ПСР, бе извършено неведнъж наново броене на гласовете.

Според формалните резултати, Имамоглу бе получил 4 милиона, 169 хиляди и 765 гласа а съперникът му, претендентът на ПСР Бинали Йълдъръм е получил 4 милиона, 156 хиляди и 36 гласа.

Имамоглу получи от Окръжния избирателен комитет кметския мандат, само че в този момент се чака поста му да бъде лишен и до насрочването на дата за новите избори, общинският съвет ще избере краткотраен кмет на мегаполиса.

Предполага се, че възможна най-рано допустима дата за изборите в Истанбул е 23 юни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР