Днес в 18:00 ч. в град Раднево по инициатива на

...
Днес в 18:00 ч. в град Раднево по инициатива на
Коментари Харесай

„Възраждане“ търси подкрепа за запазването на всички мощности в комплекс „Марица-Изток“

Днес в 18:00 ч. в град Раднево по самодейност на Искра Михайлова – депутат в 48-то Народно заседание, ще се организира среща-дискусия на тематика „ Запазване на всички мощности в комплекс „ Марица-Изток “ и обвързваните с тях работни места “.
Припомняме, че преди две седмици „ Възраждане “ внесе план за решение за   промени в  Националния проект за възобновяване и резистентност. В него се изисква от  плана да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара за битови консуматори, както и с намаляването на потенциала на въглищните мощности, с които разполага България  към момента.  Според  предложението на „ Възраждане “ би трябвало да отпаднат заложените проекти за пазаруване на акумулатори и голямата сума, която е за изследвания за геотермална сила.
 Ако тези промени в проекта не бъдат направени, има действителна заплаха страната ни да се трансформира от експортьор във вносител на електрическа енергия, тъй като, с цел да  бъдат получени  парите по Националния проект за възобновяване и резистентност, първо България би трябвало да бъде изрядна в документите, в законопроектите, които е належащо да бъдат напълно признати в Народното събрание. Или с цел да получи еднократно финансиране по проекта, страната ни би трябвало да извърши всички условия по закриването на въглищните си мощности.
Проектът на решение беше включен в дневния ред на Комисията по енергетика в 48-то Народно заседание, само че за него гласоподаваха едвам трима народни представители – Искра Михайлова, Стоян Таслаков и Николай Костадинов от  парламентарната група на „ Възраждане “. Против решението гласоподаваха народните представители от Политическа партия, БВ, Демократична България и Движение за права и свободи, а от ГЕРБ и Българска социалистическа партия избраха да се въздържат.

Предстои планът за решение на „ Възраждане “ ще  бъде импортиран за разглеждане в 48-то Народно заседание, въпреки и неподкрепен от комисията. Тепърва следва да се реши дали ще  бъдат направени промени в текстовете, касаещи въглищните ни централи в Националния проект за възобновяване и резистентност. Ако смяна не бъде направена, това  изправя страната ни пред опасност от закриването на въглищните мощности в комплекс „ Марица-Изток “ и закриването на обвързваните с тях работни места.

С извършеното гласоподаване в Комисията по енергетика стана ясно, че народните представители от „ Възраждане “ единствени застават изрично зад запазването на енергийния суверенитет на страната ни.
Днес те ще проведат среща с всички директно ангажирани в бранша, на която ще се обсъдят опциите за опазване на всички мощности в комплекс „ Марица-Изток “.
На срещата са поканени и представители на Министерството на стопанската система, Министерството на енергетиката, Синдикалната миньорска федерация „ Подкрепа “, всички синдикални организации и ръководители на сдружения от енергийния бранш в района.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР