Днес в 17:00 часа в Градската градина пред Народния театър

...
Днес в 17:00 часа в Градската градина пред Народния театър
Коментари Харесай

Откриват документална изложба за Апостол Карамитев пред Народния театър

Днес в 17:00 часа в Градската градина пред Народния спектакъл ще бъде открита документалната галерия „ Апостол Карамитев – артистът рицар “, отдадена на на креативната активност и 100-годишнината от рождението на един от най-обичаните български артисти.

Изложбата, която ще бъде със свободен достъп, ще може да бъде забелязана до 2 април 2023 година В рамките на 28 табла изложбата споделя за живота и креативния път на незабравимия Апостол Карамитев, който ще бъде запомнен както с огромните си функции в киното, по този начин и на театралната сцена.

Роденият в Бургас артист се дипломира в Държавната театрална школа към Народния спектакъл в класа на проф. Боян Дановски. Въпреки късия си креативен път той оставя ослепителен отпечатък със своето високо майсторство. Емблематични остават основаните от него театралните облици на Ромео в „ Ромео и Жулиета “, Гвидо в „ Херцогинята на Падуа “ и Джери Райън в „ Двама на люлката “ на сцената на Народния спектакъл. А за актуалния фен остават свидетелствата от филмовите ленти, запечатали функциите на Радослав/Радосвет в „ Любимец 13 “, Апостол в „ Специалист по всичко “, Вуйчо Георги в „ Рицар без ризница “ и други

За основаването на изложбата, чийто куратор е Тинка Николова, са употребявани документи, фотоси, мнения, рецензии и изявленията от архивите на Съюз на артистите в България, Народен спектакъл „ Иван Вазов “, Българска национална филмотека, Държавна организация „ Архиви “ и персоналния списък на артиста със съдействието на неговия наследник Момчил Карамитев. Координатор на плана е Велислава Смилянова.

Събитието е част от 18-ото издание на Софийския сценичен салон и се реализира с поддръжката на Столичната община и Министерството на културата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР