Днес в 17.00 ч. в Градската градина в столицата бе

...
Днес в 17.00 ч. в Градската градина в столицата бе
Коментари Харесай

Фотоизложба представя София на едно колело

Днес в 17.00 ч. в Градската градина в столицата бе началото на фотоизложбата „София на едно колело“, проведена от Столична община. Авторът Гео Калев е снимал хора на колела с едно колело на разнообразни места в София.

„ Идеята е да се опише по какъв начин юнисайкъл спорта се появи в България “, сподели пред „ Труд “ Калев. Спортът в България безусловно неизвестен, само че е публикуван в богатите страни в света.

На 15 април 2018 година е основан София Юнисайкъл Клуб. Правят се ежеседмични тренировки в Борисовата градина, градинката със статуята на Васил Левски, или в случай че вали в закритото пространство на Ларгото. Клубът взе участие и в обществени планове. „ Имахме няколко представления в Софийски централен затвор, в бежански център „ Военна рампа “, в спешен център за деца, претърпели принуждение и в комуна за лекуване на зависимости „ Ново начало “. Целта е социализация на тези хора, реализиране на едно по-високо равнище на осъзнатост, на вдишване на отговорност и развиване на физическите благоприятни условия на тези хора “, споделя Калев.

Освен това Юнисайкъл клуба ще се включи в единствения фестивал за съвременно цирково изкуство, който събира интернационалните актьори в София. Той ще се организира на деня на детето на 1 юни от 10:00 ч. в отвореното пространство на Лятното Кино в парк НДК. Входът е свободен.

За първи път Мини Арт Фест представя Социален цирк, с което фестивала прави самобитен скок от развлечението към осъществяването на обществено зает план. Участват 30 деца и младежи от обществени домове в кв. Надежда в София. „ Това е способ за социализиране и образоване на деца и младежи в неравностойно състояние, неговата цел е да основава мостове и да преодолява бариери сред хора и групи, действайки като физическо и педагогическо средство. Социалния цирк е нов способ за ефикасна и въздействаща обществена интервенция. Социалният цирк е развой на трениране на редица качества и основаване на мрежа за поддръжка на бъдещи развития, даващи опция за смяна на обществената позиция на участниците “, разкрива Гео Калев.

„ Направихме с децата тримесечен курс на работа. Всъщност се подчертава върху ежеседмичните тренировки, водени от треньори и психолози. Създава се едно обективно мнение за равнището на благоприятни условия на другарство. Работихме с деца със съществени физически недъзи, тази процедура доста им оказва помощ доста в научаването на обществени умения за това по какъв начин да поддържат връзка между тях, по какъв начин да работят в екип, по какъв начин да реализират общи задания в този екип и общия знаменател на всичко  е игра. Целият този план и целият този спорт е под знаменателя на свободната игра, без особени правила и без проблеми в случай че се сгреши “, споделя Калев.

Според него този спорт не е рисков за децата, или е доста по-безпасен от естественото колело, тъй като човек е единствено на 10 сантиметра над земята и мъчно ще получи контузии. Научаването обаче, не е напълно елементарно, зависи от всеки човек, счита фотографът.

 7-10-2
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР