Днес в 14:25 ч българско време космическа отломка, тежаща близо

...
Днес в 14:25 ч българско време космическа отломка, тежаща близо
Коментари Харесай

Днес част от ракета ще се сблъска с Луната. Ето какво трябва да знаете

Днес в 14:25 ч българско време галактическа отломка, тежаща близо 3-тона и тогавашна част от ракета, ще се разбие в Луната със скорост 9288 км/ч. Очаква се тя да образува кратер на далечната страна на спътника.

Смята се, че това е горната част на ракета, изстреляна от Земята по някое време през 2014 година Първоначално е засечена през март 2015 година от телескопи в Аризона, които образуват гръбнака на небесното изследване Catalina, и след това е следена от американския астроном Бил Грей, който е създател и на софтуера за следене на метеорити Project Pluto.

Първоначално Грей счита, че отломките са част от ракетата „ Фалкон 9 “ на „ СпейсЕкс “, изстреляна през февруари 2015 година, с цел да достави Космическата климатична обсерватория на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания до орбита наоколо до L2 (точка на Лагранж). Според скорошни доказателства обаче най-вероятно става дума за горната част на ракета от китайската задача Chang'e 5-T1, изстреляна през октомври 2014 година като част от тестова задача, която има за цел да изпрати пробни капсули до Луната и назад. Представители на китайското външно министерство обаче отхвърлиха тази концепция.

Тъй като конфликтът ще бъде на далечната страна на Луната, земните телескопи няма да могат да следят събитието. Вероятно през идните няколко седмици или месеци обаче ще можем да забележим самия кратер. Сателити, орбитиращи Луната, като да вземем за пример Lunar Reconnaissance Orbiter на NASA и индийския Chandrayaan-2, може и да не се намират на вярното място, с цел да снимат момента на удара. Рано или късно обаче те ще разпознават новообразувания кратер и ще го фотографират.

За разлика от апокалиптичния сюжет във кино лентата Moonfall, ударът няма да провокира обилни вреди на Луната. Той просто ще образува още един кратер върху така и така изпъстрената с дупки повърхнина. В момента, в който отломката падне върху Луната, ще се образува ударна вълна, която ще премине през ударното тяло за милисекунди и ще го разпръсне на дребни късчета експлодиращ метал. Втора ударна вълна ще пропътува през прашната горна повърхнина на спътника и ще нагрее скалите и прахта дотам, че да се образува великански проблясък. Същевременно във въздуха ще бъде изхвърлен материал на километри височина. От ракетата няма да остане безусловно нищо с изключение на кратера, който ще образува. Очаква се неговият диаметър да бъде от 10 до 22 метра, предава The New York Times.

Макар и това да е първият неволен лунен конфликт, и преди създавани от човек спътници са се разбивали в Луната. През 2009 година NASA запрати LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) в южния полюс на Луната със скорост 9000 км/ч. Сблъсъкът изхвърли бликам от материал, която разреши на учените да засекат основни сигнатури на водния лед. Същата орис сполетяват и ракетите „ Сатурн V ”, употребявани при задачите „ Аполо “.

Учените ще наблюдават събитието с интерес.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР