Днес в 12.02 ч. на обяд настъпи астрономическата зима. 21

...
Днес в 12.02 ч. на обяд настъпи астрономическата зима. 21
Коментари Харесай

Настъпи астрономическата зима

Днес в 12.02 ч. на обяд настъпи астрономическата зима. 21 декември е денят на зимното слънцестоене. Тази година денят е белязан и от съответствува на Юпитер и Сатурн, така наречен Велик съвпад, който не се е случвал от 800 години.

Със зимното слънцестоене идва и най-дългата нощ в Северното полукълбо, а днешният ден е най-късият в годината. Слънцестоенето е астрономическо разбиране, обозначаващо несъмнено състояние на Слънцето по неговия забележим път върху небесната сфера. От 21 декември денят стартира последователно да нараства, до момента в който се изравни с нощта с идването на пролетното равноденствие.

Съвпадът на двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, известно като " Great conjunction ", се счита, че е в основата на християнския мит за Витлеемската звезда, посочена като предсказание за раждането на Исус Христос. Небесното събитие ще може да се следи от целия свят, само че Европа, в това число и България, попада в най-хубавата зона за наблюдаване, като за нас това доближаване ще бъде най-голямо. Светлината на двете планети може да се забележи половин час след залеза на слънцето, а краят на " съединението " на Юпитер и Сатурн за българския наблюдаващ ще настъпи в 19.17 часа за София. 

Сближаване на Юпитер и Сатурн се случва почти на всеки 20 години, само че този път то ще е едно от най-големите, оповестяват от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на Българска академия на науките, представени от Българска телеграфна агенция. Последните съвсем толкоз " близки съединения " на двете планети са били през 1623 година и 1226 година, а идващото ще бъде след 400 години. Астролозите пък обръщат внимание, че по този начин наречената " Велика връзка " се случва сега, в който навлизаме в ерата на Водолея, считана за трансформираща към ново духовно израстване и осъзнаване. 

Астрономите означават, че компютърни симулации на личните придвижвания на планетите от слънчевата система демонстрират, че такова извънредно очевидно доближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда и предлагат въпреки всичко на искащите да се насладят по-пълноценно на това небесно шоу, да се въоръжат с най-обикновен бинокъл или телескоп. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР