Днес в 11:30 часа в присъствието на издатели, автори, илюстратори

...
Днес в 11:30 часа в присъствието на издатели, автори, илюстратори
Коментари Харесай

България е на Международния панаир на детската книга в Болоня

Днес в 11:30 часа в наличието на издатели, създатели, илюстратори и интернационалните посетители бе открит българският павилион на 61-вото издание на Международния панаир на детската книга в Болоня. Официални посетители на откриването бяха господин Франко Кастелини - почетен консул на България за региона Емилия-Романя в Италия, и господин Илия Лозанов - шеф на Българския културен институт в Рим. Откриването направи госпожа Венка Рагина - ръководител на „ Асоциация за просвета и словесност " и уредник на българското присъединяване.

Престижният конгрес стартира през днешния ден и продължава до 11-и април в това число. Изложението има над 60-годишна история и е най-големият международен център за продан на авторски права в областта на издаването на детски книги, илюстрации и анимация.

„ Благодарим на всички, които участваха, спомагаха и помогнаха да се осъществя този план. На художниците - за предоставените илюстрации, за диалозите и споделения опит. На всички издатели, които ни се довериха и изпратиха материали и книги за изложбата в Болоня и последващото ѝ показване в България. Признателни сме на институциите, които поддържаха финансово самодейността - Министерството на културата, Националния фонд „ Култура " и Столична стратегия „ Култура ". С тяхна помощ успяхме да осъществяваме почтено показване на страната ни на книжния конгрес ", сподели госпожа Рагина в словото си.

Това е павилионът с най-голяма повърхност, който България е имала на влиятелното ревю. В пространството от 64 кв. м са показани няколко селекции от книги: най-новите издания от 2023 година, интернационално приети български заглавия от сбирката на немската библиотека The White Ravens, както и необятна селекция от най-интересните книги от последните 10 години. В павилиона е показана и изложбата „ Радост, горест и вяра. 25 български илюстратори на детски книги ", която съдържа творбите на изтъкнати български художници. Важната връзка сред изложбата и селекцията от нови книги е показаната на щанда сбирка от типичен издания, които съставляват част от златния фонд на българската литература за деца. Селекцията от книги е на Зорница Христова, Вал Стоева и Кристина Тужарова. Дизайнът на щанда е дело на Антон Стайков и Свобода Цекова, които също по този начин са куратори на изложбата.

Павилионът разполага с места за осъществяване на бизнес срещи сред издатели и предлага информация за български книги, създатели, издателства, преводачи, художници, конгреси и организации, дейни в областта на книгоиздаването. На щанда ще се проведат две събития, ориентирани към задграничната публика от експерти: в 17:30 часа през днешния ден ще бъде открита изложбата с български илюстрации, а от 9:30 часа в четвъртък, 10-и април, ще бъдат показани стратегиите за превод и промоция на българска литература в чужбина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР