Днес в 11.00 министърът на регионалното развитие Иван Шишков, в

...
Днес в 11.00 министърът на регионалното развитие Иван Шишков, в
Коментари Харесай

Довършват АМ Струма – направиха първа копка на пътен възел Кресна

Днес в 11.00 министърът на районното развиване Иван Шишков, в наличието на кмета на Кресна  - Николай Георгиев, на Симитли - Апостол Апостолов и други публични лица, направи първа копка на пътен възел Кресна - част от плана за довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле.

Това се случва след съвсем 20 години, откогато Автомагистрала Струма трябваше да е подготвена. През всичкото време отпор даваха зелени екологични неправителствени организации, които от две десетилетия лобират за прокопаване  два тунела по 15 км, зад който план стои швейцарска компания.



И през днешния ден десетина зелени деятели рафтъри и няколко притежателя на  заведения в Дефилето  стачкуваха. В резултат на това видните еколози Андрей Ковачев и Петко Ковачев бяха задържани за хулигански прояви.





Задържаните Петко Ковачев и Андрей Ковачев

Зелените настояват, че локалните хора в Кресна са срещу плана, само че къса информация в базата данни на Националния статистически институт демонстрира, че при преброяването през 2021г., Община Кресна има 4991 поданици, 3216 от които живеят в град Кресна.

За съпоставяне на митинга на имаше 10 души.

Зад него стоят еколозите Андрей Ковачев, някогашен консултант на Борислава Сандов по време на мандата му като министър на околната среда и водите, Петко Ковачев – изтъкнат зелен деятел, Димитър Василев – Велин, който е най-големият жалбоподател против Автомагистрала Струма и Българска федерация по рафтинг, за която Еко Новини разкри, че е построила цялостен противозаконен рафтинг комплекс.

Зелените Ковачев, Ковачев и Велин от години блокират построяването на Автомагистрала Струма, лобирайки за построяването на 15-километров двутръбен тунел, план, зад който седи швейцарска строителна компания.

Освен това всички те имат парцели в кресненското село Влахи, където извършват многомилионни европроекти, най-много за отглеждане на лешояди, които нямат задоволително храна в района и мигрират в прилежащи страни.

Зелените стачкуват на фона на черната статистика, която излезе преди дни, че на пътя в Кресненското дефиле, от 2008г. до 2022г. са починали 71 души, а тежко ранените са 386.

И се случва макар че планът за Автомагистрала Струма през е минал всички български и европейския процедури, които подсигуряват за нейната природосъобразност – екологична оценка, ограничения за запазване на зоните от Натура, признати от Националния съвет по биологично многообразие и Европейската комисия, както и мнения на Бернската спогодба, която неведнъж отхвърля да образуват дело по случая, макар големия напън на зелените, тъй като не открива нарушавания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР