Днес в 11.00 часа кметът на Пловдив ще посети Регионалния

...
Днес в 11.00 часа кметът на Пловдив ще посети Регионалния
Коментари Харесай

Здравко Димитров ще разгледа репликата на лунния астронавтски костюм на Нийл Армстронг

Днес в 11.00 часа кметът на Пловдив ще посети Регионалния природонаучен музей. Придружаван от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на регион " Централен “, той ще прегледа репликата на неповторимия астронавтски костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и трансформира вечно човешката история. Техен гид ще е шефът на музея гл. ас. доктор Огнян Тодоров. 

Посетителите на музея могат да видят и допрян единствената в Европа публична имитация на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от задачата " Аполо “11 още тази събота – 22 януари. Тя  гостува у нас, с помощта на Посолството на Съединени американски щати в България и е предоставена от Постоянното посланичество на Съединени американски щати към интернационалните организации във Виена. Съвършено прецизната и достоверна направа ще разреши на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив освен да се приближат до един невиждан миг в човешката история, само че и да научат любопитни обстоятелства за специалността космонавт. Ще научат какво е осигурявало сигурността на космонавтите в Космоса и по какъв начин наподобява първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхнина.  

Напомняме, че в музея се позволяват единствено гости със зелен документ (изключение вършат децата до 18 години).

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл " кацна " - тези популярни думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на галактическия транспортен съд “Аполо " 11. Командир на неговата задача е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 година става първият човек, стъпил на Луната. След поредност от полети отвън земната орбита, НАСА обезпечава опция на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да създадат гигантска стъпка за човечеството в различен галактически свят.

Тази неповторима галактическа екипировка е основана в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в Съединени американски щати, където се съхранява и истинския костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена във връзка 50- годишнината на задачата " Аполо “ 11 и  кацането на Луната за първи път, празнувано през 2019 година.

Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в " Музейко “ в София. Сега той ще бъде показан и в Пловдив, защото предходната година РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и одобри предложение да се трансформира в народен възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в региона на астрономията.

Припомняме, че във връзка “Европейска нощ на учените ", МАК провежда серия от начинания по цялата планета под наслов “Астро нощи ", целящи да разпространяват най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и опция за наблюдения и по този метод да подтикват интереса към астрономията у деца и възрастни. В рамките на плана, предстоят още вълнуващи събития освен в музея, само че и на разнообразни местоположения в град Пловдив, като: виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложения, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници; забавни полемики за климатичните промени и доста други.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР