Днес в 10 часа местно време (8 ч. по Гринуич)

...
Днес в 10 часа местно време (8 ч. по Гринуич)
Коментари Харесай

Днес изтича ултиматумът за независимостта на Каталуния

Днес в 10 часа локално време (8 ч. по Гринуич) изтича ултиматумът, даден от Мадрид на каталунския водач Карлес Пучдемон да обясни дали желае самостоятелност от Испания за Каталуния.
Пучдемон направи алегорична декларация за самостоятелност предишния вторник, а секунди по-късно прикани за договаряния с Мадрид за бъдещето на района. Мариано Рахой му даде период до през днешния ден сутринта да обясни позицията си и до четвъртък да промени мнението си, в случай че упорства за самостоятелност. Той заплаши, че Мадрид ще суспендира автономията на Каталония, в случай че каталунският водач избере независимостта.
Испанското държавно управление чака от Пучдемон да отговори единствено с " да " или " не " и предизвести, че всеки двузначен отговор ще бъде сметнат за удостоверение, че независимостта е била оповестена.
Това ще задейства член 155 от конституцията, по силата на който Мадрид може да вкара директно ръководство. Централното държавно управление ще уволни локалното, ще поеме контрола над финансите и полицията и ще разгласи предварителни избори. Според източници, представени от Ройтерс, Пучдемон ще изпрати писмо до Рахой с отговора си, преди да изтече ултиматумът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР