Днес УНИЦЕФ отбелязва своята 77-а годишнина. От основаването си на

...
Днес УНИЦЕФ отбелязва своята 77-а годишнина. От основаването си на
Коментари Харесай

Тази Коледа Дядо Коледа и УНИЦЕФ обединяват усилия за децата в България

Днес УНИЦЕФ отбелязва своята 77-а годишнина. От основаването си на 11 декември 1946 година Детският фонд на Организация на обединените нации работи непрекъснато за правата на всяко дете по света. УНИЦЕФ е на терен при филантропични рецесии, въоръжени спорове и естествени бедствия в поддръжка на милиони деца.

Дни преди Коледа, навръх рожения си ден, УНИЦЕФ започва национална акция за набиране на средства и покровителство под надпис " НЯКОИ ДЕЦА НЕ МЕЧТАЯТ ЗА ИГРАЧКИ ". А новият дипломат, който ще поддържа акцията, е самият Дядо Коледа. Коледа е това време от годината, когато всяко дете мечтае да получи специфичен подарък, фамилиите се събират, с цел да честват и да поканят топлината и насладата в домовете си. Има някои дарове, обаче, които Дядо Коледа не може да обезпечи самичък, като грижа, протекция, семейство или приобщаващо обучение. Но дружно с УНИЦЕФ и нашите БЛАГОДЕТЕЛИ - можем. УНИЦЕФ и Дядо Коледа приканват за:
Всяко дете да има най-хубав старт в живота и да получава поддръжка, с цел да развие цялостния си потенциалВсяко дете да е предпазено от принуждение, употреба, корист, неглижиране и нездравословни практикиВсяко дете да върви на учебно заведение и да учи


Всички фамилии се нуждаят от поддръжка, с цел да влагат допустимо най-вече в своето малко дете. При някои фамилии има повече усложнения, които основават спънки пред детето да учи и да разгърне капацитета си, което има дълготрайно влияние върху неговото здраве, обучение и държание. В България има редица ограничения за обезпечаване на оцеляването на децата, само че липсват всеобхватни стратегии за обезпечаване на пълноценна среда, която да подкрепя развиването и благосъстоянието на всяко малко дете. УНИЦЕФ взаимно с държавното управление работи за създаване на национална стратегия за прогресивни услуги за деца и фамилии, която има за цел да поддържа родителите и другите лица, полагащи грижи за дребни деца, за обезпечаване на пълноценна грижа.

Чрез модела на Патронажна грижа подготвени медицински сестри и акушерки дават информация, насоки, образование и поддръжка на родителите в дома на фамилията за възстановяване на родителските грижи за децата, ранно идентифициране на рисковете за тяхното оптимално развиване (включително риск от занемаряване, неглижиране, принуждение или компликации в развитието) и ранна намеса в съдействие с други служби и институции, ангажирани с децата и фамилиите.

Целевата група включва бременни дами и деца до 3-годишна възраст и техните фамилии, като услугите са налични за всички, само че техният обсег и активност са съобразени с самостоятелните потребности на всяко дете и семейство. Основният механизъм в работата на екипите са визитите по домовете, които се правят от квалифицирани медицински сестри, минали спомагателни образования в региона на детското здраве и развиване.

УНИЦЕФ работи за намаляването на насилието вкъщи, в учебно заведение, в общността и онлайн, защото то заплашва здравето и прочувственото положение на децата и може съществено да повлияе на бъдещите им вероятности. Данните от националния телефон за незабавни повиквания - 112 демонстрират, че от 2020 година до юли тази година сигналите за домашно принуждение са 132 450 и има 12 310 заповеди за незабавна отбрана, които са издадени за същия интервал. Само за първите 6 месеца на 2023 година се следи 40% нарастване на сигналите за домашно принуждение спрямо 2022 година В съвсем 70% от случаите на домашно принуждение жертвите са дами, а в 25% от случаите жертвите са деца. Според Закона за отбрана против домашното принуждение децата, които са очевидци на такова, също са жертви.

УНИЦЕФ и сътрудниците ни, създадохме Центрове за покровителство и поддръжка на деца и фамилии претърпели принуждение " Зона ЗаКрила " в 3 района в страната (Монтана, София, Шумен). В " Зона ЗаКрила " на децата и фамилиите се оферират спешни интервенции, като разнообразни експерти дават обществена, правна и психическа поддръжка под един покрив. В момента УНИЦЕФ поддържа разширението на модела в още 3 общини - Кюстендил, Ямбол и Варна. Подпомагаме построяването на потенциала на експертите, работещи с деца и родители, за предварителна защита, идентифициране и реагиране на насилието.

Според последните данни на Министерството на образованието и науката, общият брой на децата с увреждания и специфични потребности в системата на предучилищното и учебното обучение в България, в това число специфичните учебни заведения и центрове, е над 27 000. За по-голямата част от тях, или към 15 000 (тези с множествени увреждания, церебрална парализа, сензорни увреждания, разстройства от аутистичния спектър), общуването с близките е съществено затруднено. Тези провокации се отразяват на присъединяване им в образованието, в това число в процеса на оценка на потребностите им, който е основа за обмисляне на съответна спомагателна поддръжка.

Само към 10% от учителите на деца със специфични просветителни потребности в България употребяват нискотехнологични допълващи и различни средства за връзка, а по-малко от 3% - речеви генератори, като по-малко от 5% ги употребяват в практиката си.

Включването на децата със специфични потребности в всеобщите детски градини и учебни заведения без средства, позволяващи връзката им, и без задоволително образование и поддръжка за учителите не е дейно, а постоянно даже е невероятно.

УНИЦЕФ създаде, което подкрепя общуването със знаци. То дава опция на децата, които не могат да приказват, да поддържат връзка със фамилиите си, учителите и хората към тях. Приложението е приспособено на български език и може да се редактира и приспособява към потребностите на всяко дете, като се прибавят нови знаци и наличие. УНИЦЕФ ще продължи да образова родители, учители и експерти да употребяват необятно Cboard в ежедневната си връзка и в образованието на деца със специфични просветителни потребности.

Всеки може да поддържа задачата на УНИЦЕФ да помогне на най-уязвимите деца в България да получат грижа, обучение и протекция. Станете БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения:

- Онлайн на

- или се абонирайте за 5 лева месечно подаяние, като изпратите SMS с текст 5 на номер 1021.

*Даренията са освободени от Данък добавена стойност и налози за клиентите на всички мобилни оператори в България.

Щедростта е подарък!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР