Днес Турция увеличи своите данъци върху горивата с почти 200%,

...
Днес Турция увеличи своите данъци върху горивата с почти 200%,
Коментари Харесай

Турция вдигна данъка върху горивата с 200%

Днес Турция усили своите налози върху горивата с съвсем 200%, с цел да помогне за финансирането на нарастването на бюджета за 2023 година с 1,12 трлн. турски лири (около 42,2 милиарда долара), откакто смъртоносните земетресенията през февруари и президентските избори през май доведоха до скок на разноските.

Този ход ще ускори инфлационния напън и в допълнение ще натовари бюджетите на семействата, оповестяват Ройтерс и Блумбърг, съобщи БНР.

Новите специфични налози върху потреблението на разнообразни типове горива, в това число бензин и дизел, бяха оповестени в Държавния вестник на страната.

Увеличението ще помогне за посрещане на потребностите от финансиране, произлизащи от смъртоносните февруарски трусове и ще разреши на Министерството на финансите да поддържа огромни парични запаси, съгласно изказване на министерството. Земетресенията при започване на годината предизвикаха вреди за повече от 100 милиарда $, пресмята държавното управление.

Допълнителният налог върху горивата ще помогне за ограничение на бюджетния недостиг, който скочи до 263,6 милиарда лири през първите пет месеца на годината по отношение на 124,6 милиарда лири година по-рано, само че може също по този начин да провокира ново повишение на инфлацията, която спадна през юни до 38,21% от 24-годишен връх от 85,51%, доближат предишния октомври. Инфлационният напън може да се укрепи и от отслабването на турската лира с близа 25% след президентските избори и проекти на държавното управление да усили разноските, с цел да извърши предизборните обещания.

По-големият недостиг се дължи значително на увеличените разноски преди изборите през май, когато президентът Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва беше определен за трети мандат, както и на възстановителните действия след земетресенията в Южна Турция.

В същото време нов законопроект има за цел да компенсира част от фискалната тежест посредством повишение на корпоративните налози и удвояване на налога върху моторните транспортни средства за годината. Вече бяха въведени редица нараствания на налозите върху разнообразни потребителски артикули.

Президентът Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва, който си обезпечи нов петгодишен мандат при гласуването през май, даде обещание краткотрайно нарастване на минималната заплата и нарастване на пенсиите.

След изборите Ердоган назначи нов финансово-икономически екип в опит да възвърне доверието. Бившите банкери от Уолстрийт Мехмет Шимшек и Хафизе Гайе Еркан бяха назначени надлежно за финансов министър и шеф на централната банка.

Новото икономично дуо дава обещание ценова непоклатимост. Централната банка към този момент увеличи своя референтен лихвен % за първи път от повече от две години - до 15% от 8,5% - и се чака да продължи с тази политика, която беше разказана този месец като " еволюционен " цикъл на стягане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР