Днес турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва, след което

...
Днес турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва, след което
Коментари Харесай

Турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва пред парламента днес

Днес турският президент Реджеп Ердоган ще постави клетва, след което в действие влизат новите му, увеличени пълномощия. На церемонията в Анкара ще участва и българският държавен глава Румен Радев.

Реджеп Ердоган ще постави клетва пред турския парламент в 16.30 часа, а по-късно е планувано празненство в президентския замък „ Бештепе “.

В събота турския президент съобщи, че на него ще участват 22 държавни глави и 17 министър председатели, вицепремиери и ръководители на парламенти. Гости на церемонията ще са и ръководителите на непознатите дипломатически задачи в страната. На нея са поканени депутатите и към 3000 души от турския политически, публичен и културен живот.

Съгласно новите му пълномощия, президентът ще е глава на изпълнителната власт. В 21 часа ще бъде разгласен съставът на новото държавно управление на Турция и то ще се събере за първо съвещание в петък.

Държавният глава ще приготвя план за бюджет, който би трябвало да бъде гласуван от Народното събрание. Той също по този начин може да афишира изключително състояние за период до 6 месеца. Президентът ще може да учредява органи на властта на локално и централно равнище.

Миналата седмица високопоставеният парламентарист от Партията на справедливостта и развиването Мустафа Елиташ съобщи, че при новата система ще има 1 или 2 вицепрезиденти. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР