Днес Църквата споменава паметта на Свети апостол и евангелист Матей.

...
Днес Църквата споменава паметта на Свети апостол и евангелист Матей.
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес, почитаме прочут апостол

Днес Църквата загатва паметта на Свети деятел и евангелист Матей. Той е един от 12-те апостоли и създател на първото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Матей). Като светец се чества от Православната черква на 16 ноември, а от Римско-католическата черква на 21 септември.
Матей е роден в град Капернаум, Галилея, където е работил като събирач на налози (митар) за властника на Галилея - Ирод Антипа. Според Евангелието от Матей (Мат. 9:9) на брега на Тивериадското езеро, там, където се събирали налозите, Иисус Христос се спрял, призовал Матей да върви след него и той го последвал, като станал един от неговите дванадесет възпитаници. Осем години след Възнесението по молба на йерусалимските християни, Матей написал своето евангелие, което е първото, разказващо за земния живот на Иисус Христос.
Както други апостоли, проповядвал Христовото обучение и ходил в доста и далечни страни: Мидия, Персия, Партия и Индия. Преданието споделя, че той отишъл при един див народ с неприятни нрави и традиции. Там му се явил Господ, дал му скиптър и му заповядал да го забие в земята, като заречен, че тоя скиптър ще принесе плодове, а от корена му ще протече чудноват извор. Действително, Матей, като събрал всички поданици, посадил жезъла, който цъфнал и пред очите на изумения народ се покрил с чудни плодове. От корена му бликнал избистрен извор. Всички се затичали към това дърво, пили вода от отлично появилия се извор и по подстрекателство на апостола приемали тук Свето Кръщение, след което излизали от водата духовно актуализирани.
Свети евангелист Матей приключил живота си страдалчески. Неговите премеждия и гибел били ознаменувани с доста чудеса. Когато желали да го вземат, с цел да го подложат на изтезание, лицето му поразило гонителите с чудесна светлина. Те ослепели, само че той с молитва им възвърнал зрението. Пламъкът не се докоснал до него при мъченическия му героизъм. И когато накрай той предал Богу духа си, мъчителите с смут и учудване изповядали Божията мощ, изказали респект към светите му мощи и станали ревностни християни.
Имен ден през днешния ден честват Матей, Матия, Матея, Матьо, Матю, Матеус.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР