Днес църквата почита Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане

...
Днес църквата почита Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане
Коментари Харесай

Красиви и нежни женски имена черпят днес

Днес църквата уважава Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока.

Когато Исус Христос ходел из Галилея и вършел чудеса, жена на име Мария Магдалина го помолила за помощ. Той изгонил от нея седем бесове и я излекувал. Мария го следвала до кръстната му гибел, първа видяла възкръсналия Господ и утешила учениците му с радостните думи: “Христос възкръсна!”. Като първа благовестница е приета за равноапостолна.

Тя се казвала Мария и била родена в Магдала. Затова по-късно я нарекли Мария Магдалина (Магдалена).

Преподобната Мария Магдалена следвала Иисус Христос, до момента в който обикалял и проповядвал. Тя била до Кръста на Голгота, когато го разпънали.
Възкръсналият Иисус Христос първо се явил на света Мария Магдалена, която плачела неутешимо до пещерата.

Според преданието точно Мария Магдалена отишла при римския император. Дала му едно бяло яйце и му споделила, че Христос е възкръснал. Той дал отговор, че той е възкръснал толкоз, колкото е алено яйцето в ръката на дамата.

В този миг яйцето станало алено. Това сложило традицията да се боядисват великденските яйца в червен цвят.

Благодарение и на света Мария Магдалена, както и на Светите апостоли, християнството получава необятен отзвук в Западна Европа след Възнесение Христово и Свети дух, когато всички Христови почитатели стартират да приказват разнообразни непознати езици. Намерено е през II век сл. Хр. Евангелието на света Мария Магдалена, написано на гръцки език.

Експедиция от археолози разкрили и копие от Евангелието на света Мария Магдалена на коптски език. Коптите в Египет са християните в африканската страна.

Чудотворните ѝ мощи се намират на Света гора, Атон.

Личността на св. Мария Магдалена погрешно се обърква с други дами, за които повествуват Евангелията. Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро. Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Синодът удовлетворен от импортирания план на Закона за вероизповеданията Наш честен дълг е да се обърнем към обществеността и да изразим духовната си наслада и задоволство от импортирания през предходната седми... Прочети повече Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което споделя св. евангелист Лука. Непосредствено след описа за тази неназована по име грешница ( "...една жена от града, която беше грешница, вж. Лук.7:37) ев. Лука загатва поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса " (Лук. 8:2). От текста ясно се схваща, че Мария Магдалина била една от многото други дами, които Иисус "излекувал от зли духове и заболявания... и които Му услужваха с парцелите си " (Лук. 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е неотдавна - то води началото си от края на VI век и се дължи най-много на неправилно пояснение на св. Григорий Велики. Смесването на разнообразни дами с името Мария е изключително публикувано на Запад.

Днес имен ден честват всички, носещи имената Магдалена, Магдалина, Магда, Магдален, Мадлен, Мадлена, Меглена, Миглена, Лина и Лена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР