Днес Църквата почита преп. Исакий, Фавст и Далмат. Тези трима

...
Днес Църквата почита преп. Исакий, Фавст и Далмат. Тези трима
Коментари Харесай

Днес Църквата почита преп. Исакий, Фавст и Далмат

Днес Църквата уважава преп. Исакий, Фавст и Далмат.

Тези трима ранни християнски подвижници живели в историческия Далматски манастир в Цариград през IV и V век.

Свети Исаакий бил родом от Сирия и там почнал монашеския си героизъм. Но когато по времето на император Валент (364-378 г.) ереста арианство получила поддръжка от властта и ново разпространяване, Исаакий, като мнозина други, се отправил към източната столица на империята, с цел да поддържа православното християнско обучение, предава Българска телеграфна агенция.

Сирийският подвижник съумял да беседва с императора, който тръгвал на поход против готите (населявали тогава земите на днешна Северна България).

Исаакий горещо го убеждавал да спре гонението на православните, с цел да не бъде осъден от Бога. Валент пренебрежително пренебрегнал предизвестията, даже пратил монаха в пандиза, само че в действителност умрял в борбата.

Исаакий бил освободен от идващия император, Теодосий Велики (379-395 г.), и основал първия манастир край царстващия град.

Там се подвизавал в непоколебим отшелнически живот, станал образец и нравствен ментор за доста хора от столицата. С огромната си ревнивост за православната религия насърчил участниците във II космополитен събор в 381 година в Цариград да вземат верните решения. Живял до първите десетилетия на V век, като поверил игуменството на обителта на ученика си Далмат.

Далмат бил боен с висок пост и уважаван от императора,

само че в зрелост се отказал от военното служение и дружно със сина си Фавст станали монаси в обителта на свети Исаакий. Заради усърдния си отшелнически героизъм Далмат бил подложен за свещеник от стареца си Исаакий.

Фавст също следвал образеца на светия свещеник, както и на татко си Далмат.

При провеждането на III космополитен събор в 431 година в Ефес против несторианската разкол старецът Далмат, като на свети Исаакий, бил измежду духовните престижи, повлияли за отбраната на православното обучение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР