Днес трябва да стане ясно след заседание на разширен експертен

...
Днес трябва да стане ясно след заседание на разширен експертен
Коментари Харесай

Здравните власти решават за новите мерки срещу COVID-19

Днес би трябвало да стане ясно след съвещание на уголемен експертен съвет - какви ограничаващи ограничения ще бъдат подхванати, с цел да се овладее обстановката с ковид в страната.

Предложението е да бъде въведен зелен документ за посещаване на публични места, или да бъдат въведени ограничавания, свързани с придвижването на хора и бизнеса. Засега такива има на обособени места в страната - като София, Видин и Свищов, да вземем за пример.

Обмислят се и възможни ограничавания в учебните заведения. Министърът на образованието Николай Денков счита, че те не би трябвало да са в цялата страна, а да на районно равнище.

По-рано основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изготви отчет до министъра на опазването на здравето, в който предлага да бъдат избрани спомагателни противоепидемични ограничения поради повишения брой на инфектираните с COVID-19 и покачвания брой на заети кревати в лечебните заведения.

В отчета са обосновани две различни оферти за противоепидемични ограничения:

Достъпът до редица действия и обекти с публично предопределение да се реализира посредством показване на документ за имунизиране, за преболедуване, или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица страни на Европейски Съюз. Предлага се това условие да се отнася до допускането в просветителни, обучителни, публични, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия. Алтернативно, в случай че не се схване въвеждането на зелен документ, да се дефинират спомагателни ограничавания в потенциала и преустановяване на избрани действия, в детайли посочени в отчета на Главната държавна здравна ревизия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР