Днес трябва да стане ясно след заседание на разширен експертен

...
Днес трябва да стане ясно след заседание на разширен експертен
Коментари Харесай

Решават днес: Зелен сертификат или ограничения за бизнеси и движението на хора

Днес би трябвало да стане ясно след съвещание на уголемен експертен съвет - какви ограничаващи ограничения ще бъдат подхванати, с цел да се овладее обстановката с ковид в страната, съобщи Българска национална телевизия.

Предложението е да бъде въведен зелен документ за посещаване на публични места, или да бъдат въведени ограничавания, свързани с придвижването на хора и бизнеса. Засега такива има на обособени места в страната - като София, Видин и Свищов, да вземем за пример.

Обмислят се и възможни ограничавания в учебните заведения. Министърът на образованието Николай Денков счита, че те не би трябвало да са в цялата страна, а на районно равнище.

По-рано основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изготви отчет до министъра на опазването на здравето, в който предлага да бъдат избрани спомагателни противоепидемични ограничения поради повишения брой на инфектираните с COVID-19 и покачвания брой на заети кревати в лечебните заведения.

В отчета са обосновани две различни оферти за противоепидемични ограничения:

Достъпът до редица действия и обекти с публично предопределение да се реализира посредством показване на документ за имунизиране, за преболедуване, или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица страни на Европейски Съюз. Предлага се това условие да се отнася до допускането в просветителни, обучителни, публични, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия.

Алтернативно, в случай че не се схване въвеждането на зелен документ, да се дефинират спомагателни ограничавания в потенциала и преустановяване на избрани действия, в детайли посочени в отчета на Главната държавна здравна ревизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР