Днес трябва да стане ясно след заседание на разширен експертен ...

Днес трябва да стане ясно след заседание на разширен експертен

Решават днес: Зелен сертификат или ограничения за бизнеси и движението на хора

Днес би трябвало да стане ясно след съвещание на уголемен експертен съвет-какви ограничаващи ограничения ще бъдат подхванати, с цел да се овладее обстановката с ковид в страната, съобщи Българска национална телевизия.

Предложението е да бъде въведен зелен документ за посещаване на социални места, или да бъдат въведени лишения, обвързвани с движението на хора и бизнеса. Засега такива има на обособени места в страната-като София, Видин и Свищов, да вземем за пример.

Обмислят се и възможни лишения в учебните заведения. Министърът на образованието Николай Денков счита, че те не би трябвало да са в цялата страна, а на районно равнище.

По-рано основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изготви отчет до министъра на опазването на здравето, в който оферира да бъдат избрани спомагателни противоепидемични ограничения поради нарасналия брой на инфектираните с Коронавирус-19 и покачвания брой на заети кревати в лечебните заведения.

В отчета са обосновани две различни оферти за противоепидемични ограничения:

Достъпът до редица действия и обекти с публично предопределение да се осъществява посредством показване на документ за имунизиране, за преболедуване, или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица страни на Европейски съюз. Предлага се това условие да се отнася до допускането в просветителни, обучителни, социални, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия.

Алтернативно, в случай че не се схване въвеждането на зелен документ, да се дефинират спомагателни лишения в потенциала и преустановяване на избрани действия, в детайли посочени в отчета на Главната държавна здравна ревизия.

Източник: fakti.bg