Днес трябва да отдадем уважението си към българските воини -

...
Днес трябва да отдадем уважението си към българските воини -
Коментари Харесай

Каракачанов: В армията се случват добри неща

Днес би трябвало да отдадем уважението си към българските воини - бойци, сержанти и офицери, които са загивали за България; към воините, които са в запаса, както и към настоящите български военнослужещи. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов в Плевен, през днешния ден, 16 март, където участва на бойния празник на гарнизона, представен от пресцентъра на Министерството на защитата.

„ Българската войска е на българския народ и служи главно на него “. С тези думи министърът на защитата Красимир Каракачанов се обърна към присъстващите във Военния клуб в Плевен в словото си във връзка бойния празник на гарнизона.

„ В армията започнаха да се случват положителни неща и съм сигурен, че ще продължат, без значение, кой ще е министър. Защото успяхме да убедим обществото, че армията е онази институция, без която няма по какъв начин да съществува българската страна “, акцентира министър Каракачанов.

Той благодари на екипа, с който е работил последните години.

„ Ако не беше разбирането и поддръжката на мъжете и дамите в униформа, нямаше по какъв начин да реализираме тези няколко положителни неща, които направихме “, акцентира министър Каракачанов. „ Успяхме да повишим малко самочувствието на нашите военнослужещи и да обърнем погледа на обществото към армията. Когато преди 4 години станах министър, моето надълбоко терзание беше, че няма да бъдем разбрани от обществото “, уточни още той.

„ Разумните оферти от военната експертиза се постарахме да ги осъществим. Благодаря им за поддръжката и за способените мнения. Когато настоявах за нещо, най-много за пари за армията, постоянно съм се аргументирал с военната експертиза, а не с политически аргументи “, уточни още министър Каракачанов.

Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) „ Г. Бенковски “ си е сложило високата цел да стане водещо освен във висшето военно обучение, а и измежду образователните заведения в България и в Европа, сподели още министър Каракачанов в словото си.

„ Може да го направи, това е въпрос на твърдоглав труд и няколко години работа, сходно на Военноморското учебно заведение, което е второ в света “, акцентира той.

В отговор на въпрос на публицисти министър Каракачанов уточни, че подхванатите дейности за превъзмогване на некомплекта във въоръжените сили дават резултат.

„ Заедно с военното управление на Министерството на защитата, с командирите на типовете въоръжени сили, и посредством и на медиите, които отразяват акцията „ Бъди боец “, казусът стартира да се взема решение. Преди 4 години по-малко от един човек аплайваше за едно място. Сега за едно място приблизително се съревновават към 4 души, а има формирования, където претендентите за едно място са приблизително по 12, 15 души “, уточни той.

По думите му - това е пътят, и в случай че се продължи с сходна политика, некомплектът може да бъде преодолян до 3 - 4 години. „ Когато подобряваш обществения пакет, даваш почтено заплащане на военнослужещите, военната специалност става престижна; когато извадиш армията пред обществото (а освен да я гледат по малкия екран на Гергьовден), хората освен виждат, че има Българска войска, само че декларират и предпочитание да бъдат част от нея “, уточни Каракачанов.

„ С опцията за доброволната военна работа доста млади момчета и девойки могат да получат умения като военнослужещи. Тези от тях, които преценяват, че това е тяхното предопределение, могат да останат в армията като кадрови военнослужещи “, сподели още министърът на защитата.

„ Надявам се един ден да решим и казуса с наборната военна работа “, добави той. По думите му - наборната военна работа генерално взема решение проблемите с окомплектоването на персоналния състав, с запаса на Въоръжените сили, способства за възпитанието на младежите, а образците с Европа в последните години са в сходна тенденция.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов сервира цветя пред паметниците на 4-и пехотен Плевенски полк и на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Пред паметта на героите се поклони и генерал-майор Димитър Петров, пълководец на Военновъздушните сили. С министерска заповед с предметна премия беше отличен полковник доцент доктор Мануш Христов, учител във ВВВУ. Началникът на гарнизон Плевен бригаден военачалник Юлиян Радойски връчи на министъра на защитата Красимир Каракачанов офицерска сабя за персоналния му принос и потвърдени заслуги за възобновяване на ВВВУ и институционалното му създаване.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР