Днес . Точно в 20:30 ч. милиони домакинства по света

...
Днес . Точно в 20:30 ч. милиони домакинства по света
Коментари Харесай

Настъпи Часът на Земята - точно сега милиони домакинства по света изключват осветлението

Днес. Точно в 20:30 ч. милиони семейства по света изключват алегорично осветлението вкъщи за час. Така демонстрираме своя ангажимент към планетата. Данни от отчета на Световния фонд за природата WWF сочат, че унищожаваме природата с невиждани темпове, а светът е на едвам 6 години разстояние от прекрачването на съдбовната граница от 1,5° стопляне, заложена в Парижкото съглашение.

Замърсени води, изсечени гори, мръсни градове и все по-оредяващи зелени зони в тях. Картини, които сякаш все по-малко вършат усещане, само че все по-бързо ни приближават до гибелни последици за живота на Земята.

" Има едни доста стряскащи статистики, че от съвсем 9 милиарда население, близо 2 милиарда от това население няма всекидневен достъп до чиста питейна вода, и този проблем ще се утежнява във времето. Това, което ние вършим в всекидневието си, рефлектира върху околната среда. Пластмасовите бутилки, които изхвърляме се гълтам от растения, животни, риби в океана и в последна сметка те попадат на нашата софра и ние всичкото това го консумираме. Фасовете, които ние виждаме на всички места хвърлени, те се разграждат за най-малко 15 години, хартия, стъкло ", означи Наталия Димитрова-Попова, еколог в община Благоевград.

В деня, когато означаваме Часът на Земята, десетки поданици на Благоевград, измежду които състезатели от разнообразни спортни клубове, избраха да слязат от колите си, да оставят на страни телефоните и да почистят и облагородят дружно един от красивите паркове край града – Розариума.

" Според мен, всеки със своя персонален принос, може да подкрепи в това да живеем в един по-чист свят, с цел да може да сме по-щастливи ", сподели Рами Шау.

" Дано не сме закъснели с това събуждане, което се опитваме в последните години, да я почистим, да я обновим и да я създадем по-добро място за живеене, нека не сме закъснели! ", съобщи Христина Календерска.

Часът на Земята тази година съответствува със Световния ден на метеорологията, който тази година се отбелязва под надпис " На предна линия с дейности за климата ". Преди дни от Световната метеорологична организация и Организация на обединените нации показаха, че всички световни климатични върхове са счупени през 2023 година, а 2024 година се чакат още рискови климатични феномени и рекордни горещини.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР