Днес Тайланд започна доставки към Мианмар по хуманитарна инициатива, с

...
Днес Тайланд започна доставки към Мианмар по хуманитарна инициатива, с
Коментари Харесай

Тайланд изпраща хуманитарна помощ на Мианмар

Днес Тайланд стартира доставки към Мианмар по филантропична самодейност, за да се проправи път за договаряния сред двете враждуващи лагери в Мианмар след три години на неустойчивост и принуждение от военния прелом, оповестяват от Reuters.

Проектът е част от по-широка самодейност на Тайланд за основаване на филантропичен кулоар, подсилен от 10-членната Асоциация от Югоизточна Азия (ASEAN).

Първата партида съставлява 4 000 пакети с ориз, сушена храна и други жизненоважни артикули, които да доближат 20 000 души. Доставката е била направена с ескорт на Червения Кръст на Тайланд до техния сътрудник в Мианмар на граничен пункт Mae Sot - Myawaddy. Това е било оповестено в изказване на външното министерство на Тайланд.

" Това е проява на положителни желание от страна на Тайланд към народа на Мианмар ", съобщи заместник-министърът на външните работи на Тайланд Сихасак Пхуангкеткеоу, като добави, че се надяват Мианмар да види мир, непоклатимост и единение.

Доставките ще бъдат разпределени на три пилотни места в щата Кайин, като ще бъдат следени от чиновници на ASEAN.

Сихасак удостовери, че имат подготвеност да поддържат разговор сред двата лагера, а филантропичната помощ ще бъде разширена и в други области в бъдеще. Засега той не е дал повече детайлности.

От Организация на обединените нации оповестиха, че поне 2.6 милиона души са били разселени поради боевете, а над 18 милиона се нуждаят от помощ.

Мирният проект от пет точки на ASEAN, с които генералите на Мианмар се съгласиха през април 2021 година, към момента не демонстрира прогрес. Наблюдава се неодобрение в блока от неналичието на ангажираност от страна на ръководещата хунта, както и към въздушните им офанзиви по цивилни региони.

Ангажиментът включва филантропичен достъп, краткотрайно прекъсване на боевете и разговор, който до момента генералите отхвърлят да подхващат. Тайланд се надява, че ще може да изиграе значима роля за региона, като сведе боевете до задоволително равнище и насърчи договаряния сред двата лагера.

Припомняме, че на 1 април 2021 година в Мианмар се състоя боен прелом, като президентът Вин Мин, както и държавният консултант Аун Сан Су Чжи бяха арестувани. Това постави завършек на интервала на демократично възобновяване на страната.

Оттогава гражданската война се ускорява сред армията на Мианмар от една страна и армиите на етническите малцинства и придвижването за опозиция от друга.

През май 2022 година Началникът на защитата на държавното управление в сянка на Мианмар призова за интернационална помощ за въоръжаване на силите за съпротива срещу ръководството на военна хунта.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР