Днес своя 84-ти рожден ден празнува легендарният полузащитник Стефан Янев.

...
Днес своя 84-ти рожден ден празнува легендарният полузащитник Стефан Янев.
Коментари Харесай

Легендарен халф на Черно море празнува 84-и рожден ден

Днес своя 84-ти рожден ден чества именитият полузащитник Стефан Янев. В интервала от 1959 година до 1969 година той е един от най-изявените футболисти в състава на „ Черно море “. За клуба има общо 228 мача с 15 гола в „ А “ група, както и 22 мача с 2 гола в „ Б “ група. Между 1966 година и 1968 година е капитан на „ моряците “.



Янев е на терена в редица паметни мачове на „ Черно море “ на интернационалната сцена. Не пропуща нито една среща при двете участия на тима в шампионата за Балканската купа (общо 12 мача). На 29 юни 1966 година се разписва при успеха с 3:1 против „ Партизани “ (Тирана) на стадион „ Юрий Гагарин “. Играе доста мощно и по време на паметното турне в Англия през август 1966 година Вкарва хубав гол с глава за 1:1 с „ Ковънтри “ на стадион „ Хайфийлд роуд “.

 My beautiful picture

Прекратява спортната си кариера едвам на 29-годишна възраст и се отдава на спортната публицистика. Автор е на многочислени публикации във вестниците „ Народно дело “, „ Полет “, „ Народен спорт “ и „ Старт “. Един от съоснователите на ефирен център „ Варна “. Като ефирен коментатор за Българска национална телевизия участва на четири Световни шампионати (1982, 1986, 1990 и 1994). Коментира и Мондиала във Франция през 1998 година по първото частно българско радио – „ Ком “.

Автор е на 17 книги на футболна тема. През 2008 година книгата „ Футболна Варна 2 “, в съавторство с Димчо Димитров и Иван Карабаджаков, получава първа премия в националния конкурс за спортна журналистика, проведен от Съюза на българските писатели и Съюза на българските публицисти. Също по този начин е печелил първа премия от национални състезания за състезателен роман. Носител е на медал „ Кирил и Методий “ II-ра степен и е почетен със „ Златното перо “ и почетен знак от Съюз на българските журналисти.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР