Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с големи

...
Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с големи
Коментари Харесай

Петков за 146 г. от Априлското въстание: Нека всеки българин се гордее с Родината си

Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с огромни сърца и фантазия за независимост, които тъкмо преди 146 години - в славния Април на 1876 година, въстават против османското господство. Това написа министър председателят Кирил Петков във фейсбук във връзка отбелязването на годишнината от Априлското въстание.

„ Героизмът им е неизразим. Напояват с кръвта си земята на Копривщица, Клисура, Панагюрище, Батак и още десетки селища. Със саможертвата си приковават погледа на цяла Европа. Априлското въстание е най-героичната демонстрация на нашето национално освободително придвижване. То е и най-масовото - увлякло цялото българско общество с една цел – независимост “, написа министър-председателят.

„ Във времето на тествания най-важно е обединяването и стремежът самичък да чертаеш ориста си. Затова през днешния ден би трябвало да продължим да живеем съгласно завета на нашите предшественици – дружно, в единодушие и съхранявайки българския дух “, показва Петков.

„ На този свят ден от сърце поисквам на всеки един българин да се гордее с Родината си, да бъде виновен към себе си и обществото, с цел да имаме България такава, каквато я желаеме! “, споделя още в поздрава си министър председателят.

По-късно денем министър председателят ще взе участие в честванията на годишнината в град Копривщица. Там Петков ще постави цветя на гроба на Тодор Каблешков, ще взе участие в откриването на честванията на Априлската епопея и ще следи спектакъла „ Първа пушка “, възпроизвеждащ епизоди от Априлското въстание.

Днес Кирил Петков ще взе участие в честванията в Копривщица по случай 146-годишнината от Априлското въстание, оповестиха от Министерския съвет.

Премиерът Петков ще постави цветя на гроба на Тодор Каблешков, ще взе участие в формалното разкриване на честванията на Априлската епопея и ще следи спектакъла „ Първа пушка “, възпроизвеждащ епизоди от Априлското въстание.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР