Днес става ясно какво обвинение ще има полицаят, застрелял 18-

...
Днес става ясно какво обвинение ще има полицаят, застрелял 18-
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Днес става ясно за полицая, застрелял момче

Днес излиза наяве какво обвиняване ще има служителят на реда, прострелял 18- годишно момче. Това оповестиха на брифинг от прокуратурата.

 

Получен е сигнал за грабеж на две девойки.

Те описали, че нападателите са с маски, млади момчета, облечени в суичър. По-късно е подаден сигнал от охранители, че три момчето се качват в рейс 120, сподели шефът на столичната полиция.

Полицаите подават сигнал и рейсът стопира. Двама пробват да избягат, единият е арестуван в рейса. Единият от служителите на реда потегля да тича след двамата. Тогава извиква: “Спри, ще изстрелвам ”, създава два контролни изстрела. След което стреля по един от бягащите.

Когато вижда, че го е ранил го качва в полицейската кола и го закарва в болница “Токуда ”. След намесата на лекарите се открива, че момчето е умряло.

Полицейският чиновник със стаж от седем години, на 33 години е с доста награди, включително и от предходни министри.

Другите двама арестувани са остарели познайници. Те са причинители на доста грабежи в региона, в който е станала престрелката. Всеки път те са дейставали по един и също метод. Винаги са употребявали железна или гумена палка, с която причинявали болежка на жертвите. Дори са ги заплашавали вербално с оръжие., сподели Николов.

По телата на жертвите има следи от принуждение.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев сподели, че на място са открити три гилзи. Иззето е униформеното облекло на служителите на реда. Тествани са за алкохол и наркотици  – негативни са.

Възможно е да се приказва за случай от неизбежна защита до възможен предумисъл. А дали ще има обвиняване ще стане ясно от детайлите. Едва ли става дума за дейности при директен предумисъл, сподели Христо Кръстев.

Днес излиза наяве за служителя на реда, прострелял момче

На един от видеозаписите се вижда, че служителят на реда стопира и тоава стреля, а не го прави безредно. Курумът може да е попаднал от рикошет, позволяват от прокуратурата.

Полицаят, прострелял крадецът, може да бъде съден за ликвидиране. Това съобщи юрист Димитър Марковски пред БНР.

“Законът за Министерство на вътрешните работи регламентира доста тъкмо пълномощията, които имат полицейските органи. Употребата на огнестрелно оръжие е позволена в хипотезата и в обстановката, в която здравето на полицейския чиновник или на неговите сътрудници е било застрашено. В такава догадка огнестрелно оръжие може да се употребява, само че в такава степен, че да се причинят минимални увреждания на лицето, което би трябвало да бъде арестувано и което вероятно е нападнало служител на реда ”, изясни юристът.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР