Днес стартира един наистина мащабен музикален проект на Софийската филхармония

...
Днес стартира един наистина мащабен музикален проект на Софийската филхармония
Коментари Харесай

Музикална карта на ЕС - всеки понеделник в камерна зала България

Днес започва един в действителност огромен музикален план на Софийската филхармония в партньорство с Националната музикална академия в София - всяка седмица, до края на европредседателството на страната ни, с концерт ще бъде представяна музиката на всяка една държава-членка на Европейски Съюз. Началото е довечера от 19:00 часа в камерна зала " България " с Естония (като страната, от която поехме председателството), а финалът - на 30 юни с музиката на Австрия (предаваме и " музикалната " щафета)  - идващият ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Всички концерти (без първия и последния) са в понеделник, за всички входът е безвъзмезден. Това е допустимо, тъй като планът е финансиран по програмата за съпътстващите председателството ни културни събития към НФ " Култура " - едно от дребното положително решения в този (предимно отрицателно и с право) коментиран избор.

И по този начин, в продължение на шест месеца можете да посветите понеделниците си на музиката и да получите една много цялостна музикална картина на Европейски Съюз. Повече за програмата на тези европейски концерти можете да разберете от диалога ни с проф. Борислава Танева (заместник-ректор по можедународните въпроси на Националната музикална академия), която беше посетител в утринното ни " Радиокафе ".

Каня всички на първия концерт през днешния ден - сподели тя незабавно след новогодипните поздрави, - той е напълно с музиката на Арво Пярт, един същински " диалог с ангели " ; ще свирят Павел Златаров, който е концертмайстор на Софийската филхармония, челистът Иво Александров и пианистката Марги Илиева. Самата Борислава Танева ще се включи в концерта довечера за творбите за две пиана на Пярт, които ще бъдат показани.

Няколко са формулите, под които ще бъде представяна музиката на всяка страна:

- посредством авторски концерти - както довечера с Естония и Арво Пярт, както ще бъде с Кипър и най-прочутият композитор на тази страна Солон Михайлидис, както ще бъде с Ирлания и Джон Фийлд - тогава дори ще има и беседа за неговата музика, поднесена от пианиста Михал О`Рурк, който скоро беше солист на Софийската филхармония).

- с гостуващи от съответната страна солисти - като немската виолончелистка Ана Лехнер, която идва с стратегия, включваща Бах и Хиндемит, като белгийския пианист Филип Раскин,.. и единствената ни " забежка " към фолклора  в лицето на едно трио от Литва  - акордеон, виола и глас - добавя проф. Танева.

- с осъществявания на музика от съответната страна от български солисти - тук имаме и одобрени наши музиканти и сформира като пианистката Анжела Тошева, която ще показа музиката на Холандия, и няколко квартета - Фрош, Кварто, квартет " София ", както и духовия квинтет на Софийската филхармония; само че и няколко концерта, напълно поети от студенти от Музикалната академия като тези представящи Кипът, Латвия, Словакия... В словашкия концерт имаме участници и от Националното музикално учебно заведение в София - т.е. подаваме ръка и на още по-младата генерация - споделя Борислава Танева и прецизира, че този план дава опция за театрална изява и самопризнание за младите ни музиканти, а за нея, като заместник-ректор на музикалната академия, това е една от най-важните й задания - тъй като това е един от методите да ги задържим в България.

Освен че ще обогати концертният живот в София с редица непознати или редко изпълнявани произведения и ще разшири хоризонтите и на публиката, и на самите реализатори, този план има и още един бонус за студентите - доста от задграничните посетители ще изнесат и майсторски класове - като упоменатите нагоре Филип Раскин и Ана Лехнер, като полската пианистка Магдалена Лисак и испанеца Рафаел Салинас, който е доста забавен, тъй като с изключение на превъзходен музикант, е и психолог, той ще изнесе и лекция за испанската музика - добавя проф. Танева.

Цялата стратегия на концертите е събрана в една брошура, която още през днешния ден на концерта можете да си купите, само че ще има и месечни афиши, а и ние по Радио София ще ви припомняме по кое време кои концерти следват, както и обстоятелството, че входът всеки понеделник в камерна зала " България " е безвъзмезден.

След естонския концерт през днешния ден, следва музиката на Румъния на 8 януари и Германия на 15 януари.
Още - чуйте в звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР