Днес стартира двудневната Среща на върха на НАТО в Брюксел.

...
Днес стартира двудневната Среща на върха на НАТО в Брюксел.
Коментари Харесай

Руско издание: Започващата днес среща на НАТО крие изненади

Днес започва двудневната Среща на върха на НАТО в Брюксел.

Финансовите средства, отделяни за защита от държавите-членки, построяването на модерни отбранителни качества, усилването на ролята на Алианса в битката с тероризма, политиката на отворени порти на НАТО, както и развиването на връзките НАТО-ЕС ще бъдат измежду тематиките, които ще бъдат обсъждани в границите на срещата.

Очаква се по време на срещата Република Македония да получи покана за договаряния за присъединение към Алианса.

Президентът Румен Радев ще управлява българската делегация, като в нея присъединяване взимат вицепремиерите Екатерина Захариева, министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, министър на защитата.

А започващата Среща на върха крие много изненади, написа съветското издание "Росийская газета "

Централна тематика на форума се чака да стане предпочитаният съгласно Тръмп въпрос страните-членки да вдигнат разноските си за защита. И управлението на блока, и посланикът на Съединени американски щати в НАТО Кей Бейли Хъчисън твърдят, че участниците в срещата ще показват "единство и единодушие ", само че наклонността за повишаване на различията измежду съдружниците наподобява неоспорима.

Освен това сътрудниците на Съединени американски щати се притесняват, че на срещата си с Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли Тръмп може "да подписа някаква договорка, като ги заобиколи ", показва московският официоз.

Президентът на Съединени американски щати счита твърдо да изясни в Брюксел на своите съдружници, че би трябвало най-накрая да усилят разноските си за защита на 2%от Брутният вътрешен продукт.

С оглед лекотата, с която Тръмп къса външнополитически и външноикономически покупко-продажби, подписани от предходните администрации във Вашингтон, изцяло действително е в този момент или по-късно да оповести някакво спиране на контаките на Съединени американски щати с НАТО, предвижда изданието.

"Твърде наивно би било да се разчита, че Тръмп "ще се огъне " - той отпътува за Брюксел, с цел да победи, да накара своите съдружници да одобряват неговите правила на играта, акцентира "Росийская газета ".

"Никой не може да твърди, че европейците не са предизвестени ".

В туит американският президент Доналд Тръмп разгласи каква ще е линията още на 9 юни, като затръшна вратата на Г-7 под носа на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо, написа френският в. "Фигаро ".

Започващата през днешния ден в Брюксел среща на върха на НАТО се обрисува да е същински призрачен сън, споделя представен от вестника върховен европейски представител.

За президента-милиардер всичко опира до пари и връзки от позиция на силата, без значение дали става дума за свободната търговия, Китай, Иран, Русия или за груповата защита. За всичко това несъмнено ще стане въпрос през днешния ден в чисто новата централа на атлантическия алианс, макар че сътрудниците на американския президент не престават да подлагат на критика неуместността и смесването на тематиките, написа още изданието.

"Уважавайте съдружниците си, в края на краищата те не са толкоз доста ", обърна се през вчерашния ден към Тръмп един различен Доналд - ръководителят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, напомня "Фигаро ".

В пост в Twitter, написан на борда на президентския аероплан на път за Брюксел, Тръмп през вчерашния ден загатна, че някои съюзнически страни в алианса имат да възстановят просрочени задължения на Съединени американски щати, отбелязва френският районен в. "Уест Франс ".

"Много страни в НАТО, които се чака да пазиме, освен не са изпълнили сегашния си ангажимент за 2%, а дължат и неизплатени пари за години обратно. Ще ги възстановят ли на Съединени американски щати? "

Many countries in NATO, which we are expected to defend, are not only short of their current commitment of 2% (which is low), but are also delinquent for many years in payments that have not been made. Will they reimburse the U.S.?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 10 юли 2018 година
Американски президенти са призовавали и преди европейските страни да отделят повече пари за защита. Сега обаче някои в НАТО се притесняват, че многократните безцеремонни претенции на Тръмп може да навредят на духа на организацията, подпомагайки проектите на съветския президент Владимир Путин, който упрекват в блян за дестабилизиране на Запада, отбелязва на уеб страницата си "Би Би Си Нюз ".

Някои показаха опасения за самото бъдеще на НАТО, а немският канцлер Ангела Меркел загатна, че е допустимо Европа повече да не може да разчита на американския си съдружник, добавя медията.

Лидерите от НАТО би трябвало да обяснят на Доналд Тръмп, че в един разтревожен свят е нужна сигурност, с цел да се подсигурява, че подписаните съглашения ще са трайни, показва в публицистична публикация английският в. "Гардиън ".

Бившият шеф на американското ФБР Джеймс Коми сподели за Тръмп, че наподобява повече на предводител на тайфа, в сравнение с либерален политик. Според опита на Коми Тръмп е лидер, който изисква клетва за честност, желае безспорен надзор, злоупотребява с неистини и твърдо се придържа към мирогледа "ние против тях ". За страдание тези негови черти безспорно ще се проявят и на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел, предвижда вестникът.

Туитовете на Тръмп разкриват водач, решен да упражни върху алианса рекет против протекция. Президентът желае да изнудва военните си сътрудници за пари, желае срещата да се сведе до определяне кой харчи и кой - не по 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. А в случай че сътрудниците откажат да платят? Е, остава опасността - за евентуални търговски войни или обновяване на предизборното заричане Вашингтон да се откаже от уговорката да се притече автоматизирано на помощ на съдружниците в НАТО, в случай че бъдат нападнати. Както сподели Коми - като да си имаш работа с мафията, споделя още "Гардиън ".

Двата съществени стълба, които дефинират мястото на Европа в света, са основаващият се на правото международен ред и трансатлантическият алианс. Тръмп ще откри, че европейците не могат да избират сред двете. Редът не може да бъде налаган. Той би трябвало да бъде признат.

Тръмп обича да мисли за политиката като за бизнес, само че той няма да подписа ползотворни, трайни съглашения със съдружниците си - и с враговете - без правила, които се съблюдават от всички, предизвестява "Гардиън ".

Въпросът с защитата не е единственият, по който има разцепление сред трансатлантическите сътрудници.

Разединение носи и Иран, откакто Тръмп разгласи през май, че Съединени американски щати се изтеглят от иранската договорка и връщат глобите против страната.

Към съглашението обвързаност обявиха останалите страни по него, които в този момент поставят старания, с цел да намерят решение за фирмите, които желаят да вършат бизнес с Иран, макар връщането на американските наказания.

Трети мотив за различия в трансатлантическите връзки са климатичните промени, откакто Тръмп разгласи, че страната му ще се изтегли от Парижкото съглашение за климата.

Повод за различие е и Близкият изток.

Тръмп провокира интернационалните митинги, когато реши да признае Йерусалим за столица на Израел и да реалокира американското посолство там, като скъса с дългогодишната американска политика, подкрепяна и от Организация на обединените нации, за това, че въпросът за израелската столица би трябвало да бъде организиран по време на договаряния за мир.

Европейски Съюз разкритикува решението на Тръмп и се разгласи още веднъж за намиране на решение с две страни на израелско-палестинския спор.

Скандал: Тръмп предложил на Франция да напусне Европейски Съюз

Европейски Съюз влиза в комерсиалната война със Съединени американски щати

Скандал: Тръмп отряза Г-7, Германия отвърна

Възможни нови сделки сред Путин и Тръмп за Сирия

Кралят на Саудитска Арабия предизвести Тръмп за "гнева на мюсюлманите "

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР