Днес стана ясно, че VMware, която доскоро беше сред най-големите

...
Днес стана ясно, че VMware, която доскоро беше сред най-големите
Коментари Харесай

На фона на масови съкращения в сектора: Търсят ли се или не IT специалисти у нас, според Евростат

Днес стана ясно, че VMware, която до неотдавна беше измежду най-големите IT работодатели у нас и водещ състезател измежду софтуерните компании е почнала да редуцира личния състав си. Подобни вести, касаещи други софтуерни компании се появяват все по-често, а неотдавна стана ясно, че е налице сериозен спад при обявите за работа за IT експерти. Дали обстановката в бранша е толкоз мрачна обаче? Ето какво демонстрира нова пробна статистика, оповестена през днешния ден от " Евростат " въз основа на обявите за работа, извлечени от Internet job портали.

Оказва, че между четвъртото тримесечие на 2022 година и третото тримесечие на 2023 година страната ни е измежду топ 6 на страните, в които търсенето на специалисти по осведомителни и информационни технологии (ИКТ) е било най-голямо.  

С дял от 13.6% пред България се подреждат единствено Словакия (16.5%), Кипър (14.8%), Люксембург (14.7%), Австрия (14.4%) и Португалия (13,7%) - с най-голям % на онлайн разгласи за работа, търсещи експерти по ИКТ през същия интервал. За разлика от тях най-ниските проценти са следени в Словения (3.7%), Финландия (4.1%), Хърватия (4.3%), Дания (5.7%) и Румъния (6.1%) при междинен за Европейски Съюз % от 8.5.

Да се върнем на България. Оказва се, че наклонността за понижаване на броя на този тип разгласи за работа е налице - на годишна база през третото тримесечие на 2023 година е регистриран спад от 2.4 процентни пункта до 13.6 на 100. Като максимален остава делът на обявите за ИКТ експерти в Югозападна България (17.1%), като този дял подрежда този тип експерти измежду най-търсените в Европейски Съюз (пред него са единствено Виена, Мадрид, Лисабон, Братислава и Източна Словения) през третото тримесечие на годината. Най-малко IT експерти у нас, предстоящо с търсят в Северозападна България (5.5%).    
 Съкращават (ли) стотици в българския офис на VMware
Съкращават (ли) стотици в българския офис на VMware

Отпада и огромна част от обществения пакет

Най-търсените ИКТ експерти в Европейски Съюз

От всички онлайн разгласи за работа за експерти по ИКТ в Европейски Съюз, оповестени през последното тримесечие на 2022 година и първите три тримесечия на 2023 година, 59.1% са за разработчици на програмен продукт и приложения, следвани от техници по обслужване на консуматори (10.6%) и експерти по бази данни (9.8%).

Холандия (7.4%), Полша (69.9%) и Австрия (65,7%) записват най-голям % на онлайн разгласи за работа за разработчици на програмен продукт и приложения измежду всички разгласи за работа на експерти по ИКТ, оповестени в интернет. В другия завършек на скалата Хърватия (36.4%), Словакия (36.7%) и Малта (42.9%) записват най-ниското търсене на разработчици на програмен продукт и приложения измежду всички ИКТ експерти, търсени онлайн.

Повече от 20% от онлайн обявите за работа в ИКТ в Португалия (27%), Словакия (23.5%) и Малта (20.5%) са били за техници по ИКТ интервенции и поддръжка на консуматори. Обратно, Полша (4.1%) записва най-ниските проценти, следвани от Хърватия, Унгария и Литва с по 6.3% и Словения с 6.4 на 100.
 Спря (ли) търсенето на IT фрагменти
Спря (ли) търсенето на IT фрагменти

40% по-малко разгласи не значи, че сме преодолели дефицита на гении в сферата, безапелационни са специалисти

Процентът на онлайн обявите за работа за експерти по бази данни и мрежи измежду цялото онлайн търсене на експерти по ИКТ варира от 18.5% в Гърция, 15.7% в Латвия и 14.2% във Финландия до 4.9% в Словения, 6.3% в Испания и 6.6% в Швеция.

Тези пробни статистически данни за търсенето на пазара на труда за експерти по ИКТ в онлайн разгласи за работа се изготвят въз основа на милиони онлайн разгласи за работа, извлечени от стотици портали за работа в интернет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР