Днес стана известно, че руската държава ще одържави Лукойл, за

...
Днес стана известно, че руската държава ще одържави Лукойл, за
Коментари Харесай

Илиян Василев: Русия ще одържави Лукойл, за да я спаси, но ние трябва да поемем контрола над рафинерията

" Днес стана известно, че съветската страна ще одържави Лукойл, с цел да избави компанията от наказания и отрицателните последствия за активността, която тя провежда, а ние би трябвало да бъдем подготвени да поемем оперативния надзор и да осигурим непрекъсваемост на работата на " Нефтохим ", това стана ясно от разбора на енергийния специалист и някогашни дипломат на България в Русия Илиян Василев за обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус ".

" Лукойл " има проблеми във финансирането на своите интервенции, на обезпечаването на задоволително танкери, въобще на оперативната ѝ активност. Ние няма да имаме никакъв излаз, както когато ни стопираха природния газ, да бъдем подготвени да поемем оперативния надзор и да осигурим непрекъсваемост на работата на " Нефтохим ", опазване на работните места, опазване на балансите на пазара на горивата. Неминуемо ще се стигне до промяна собствеността в " Лукойл Нефтохим ", сподели Василев.

Това, по какъв начин реагира служебното държавно управление, няма никакво значение.  При тях явно има предпоставеност, която пречи да погледнат професионално на рисковете и заканите за националната сигурност. Ако не се намесим, има вид " Лукойл " да не може да обезпечи непрекъсваемост на работата, стана ясно от думите му.

" Одържавяването  евентуално ще стане след придобиването на " Лукойл " през солидна държавна инжекция на " Роснефт ", а това значи, че докато  " Лукойл " беше частна компания и имаше известна независимост на деяние, при одържавяването компанията престава да може да реагира като частен индивид и ще стане едно от военните продължения на дългата ръка на Кремъл. Това ние не можем да си го позволим ", сподели някогашният дипломат в Русия.

" Кремъл в решенията си, ние го знаем с Газпром, които не взеха решението за спиране на доставките на газ, а извърши един политически диктат на Путин.  Същото може да стане с " Роснефт " и " Лукойл ", проучва обстановката Василев.

Той разяснява и какво значи поемането от страна на страната на ефикасен надзор над рафинерията: " Това, както е написано в Закона, е един специфичен представител дружно с екип, след глоба на Консултативния съвет на Национална сигурност, да може да вземе под надзор оперативното управление на рафинерията, без безусловно да измества настоящия мениджмънт. Защото 

Сегашният мениджмънт, даже и да приемем, че е благосклонен, той просто изпитва компликации при финансиране на своята активност и при реализацията на продукцията при условия на все по-затягащи се наказания ".

Този надзор не е с цел да измести някого, който не желае да си свърши работата, а с цел да не спре рафинерията. Ние не можем да употребяваме дерогацията, в случай че Русия не обезпечи транспорт съветския недопечен петрол, тъй като няма танкери.  Те не могат да бъдат наети или застраховани. Русия има 120 танкера, които са нови, доста мъчно могат да осъществят целия размер на нейния експорт, тъй като главните потоци са към Индия, Китай и Далечния изток, стана ясно от разбора на Василев.

" Трябва да намерим вид за заменяне и допълнение на " Лукойл " посредством пренасочване на логистиката към неруски петрол, в това число и подобен, който се намира в региона на Черно море, посредством внасянето на софтуерни настройки в работата на рафинерията, които  ще ѝ разрешат да преработи и петрол, който не е от вида " Урал ". 

Одържавяването на " Лукойл " в Русия е с водеща причина да могат обществени средства да се употребяват за неговото стабилизиране и превъзмогване на глобите. При Българския случай, поемането на оперативния надзор е незабавна междинна стъпка, само че явно ще трябва да се търси дълготрайно решение със промяната на собствеността. това е неизбежно. В този развой страната има своите ползи, сподели в коментара си Василев по тематиката какво тъкмо е поемането на действен надзор от страна на България.

" Тепърва ще се види по какъв начин ще се стиковат ползите на " Лукойл " и страната или новия притежател. Не мисля, че ще е нещо съществено друго от това, което се случи в Германия и Италия с " Лукойл ", макар че цената няма да е най-хубавата пазарна оценка, само че по-добре да вземат нещо, в сравнение с нищо. Стойността на активите на рафинерията няма да набъбнат ", добави анализаторът.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР