Днес стана известно, че Газпром може да използва излишния руски

...
Днес стана известно, че Газпром може да използва излишния руски
Коментари Харесай

Пренасочването на “Северен поток-2” ще помогне на руските химици и металурзи

Днес стана известно, че " Газпром " може да употребява непотребния съветски сухопътен газопреносен потенциал на плана " Северен поток 2 " за вътрешни съветски цели, а точно за развиване на доставките на газ в северозападните райони на страната ни.

В същото време, както означават в холдинга, в случай че Германия въпреки всичко се съгласи с пълномащабната употреба на “Северен поток-2” след време, тогава единствено една линия от газопровода може да бъде включена в работата с цялостно натоварване. Пускането в употреба на втората линия ще бъде допустимо в дълготраен проект. Компанията в този подтекст показва 2028 година

Газпром се интересува от оптимално натоварване на инфраструктурата

След като немското държавно управление спря узаконяването на плана " Северен поток-2 " по политически аргументи в края на февруари тази година, Русия можеше единствено да чака стопанската система и здравият разсъдък да надделеят в Европа над политиката и подчиняването на ползите на Съединени американски щати.

Руският газов колос обаче реши да не седи със скръстени ръце, а да извади План Б от вътрешния джоб. Освен това рискът да не се изчака позитивно решение от страна на „ западните сътрудници “ във връзка с „ Северен поток – 2 “, даже и след приключването на специфичната интервенция в Украйна, е значителен.

Според Алексей Белогориев, заместник-директор в Института по енергетика и финанси, поради проектите на Европейски Съюз да спре изцяло вноса на съветски тръбопроводен газ до 2027-2030 година, вероятността „ Северен поток-2” в миналото да бъде пуснат в употреба „ през днешния ден наподобява доста ниска "

„ В същото време за този план беше построена огромна сухопътна газопреносна инфраструктура от полуостров Ямал до Уст-Луга (нови основни линии в секторите “Бованенково-Ухта”, “Ухта-Грязовец” и Грязовец-Уст-Луга), с което нещо би трябвало да се направи “, споделя специалистът.

Алексей Белогориев напомня, че „ Газпром “ към този момент е срещал сходни проблеми през 2014 година, откакто страните сътрудници отхвърлиха да поддържат плана „ Южен поток “, който се предвиждаше да бъде положен по дъното на Черно море до българското пристанище Варна.

„ В резултат на това част от по този начин наречения Южен газов кулоар, положен от Саратовска област до Анапа, трябваше да бъде демонтиран. Останалата част е употребена за доставка на газ за “Турски поток”. В случая с коридора Бованенково-Уст-Луга обстановката е по-добра, защото “Газпром” във всеки случай се занимаваше с превключване на потребителите от Северозапада от доставки от региона “Надим-Пур-Тазовски” на ЯНАО към Ямал. Сега тази наклонност единствено ще се ускорява. Компанията се интересува от оптимално потребление на тази нова инфраструктура, както и на самото Бованенковско находище, с цел да обезпечи възвръщаемост на вложенията. Освен това, като се има поради, че тръбите и компресорните станции са нови, енергийната и икономическата успеваемост на превозването по този маршрут е по-висока “, сподели специалистът.

Както означи Алексей Белогориев, решението на “Газпром” не може да се назова сензационно. В същото време, за жалост, това не взема решение проблемите със замразените вложения, които бяха направени в подводната част на " Северен поток 2 ".

„ Струва си да се означи, че, строго видяно, коридорът Бованенково-Уст-Луга беше уголемен освен за “Северен поток-2”, само че и за “Балтийски ВПГ” и завода за преправка на газ в Уст-Луга с общ потенциал от 45 милиарда кубически метра на година, само че ориста на тези планове в подтекста на антируските наказания от Европейски Съюз и Съединени американски щати също висеше във въздуха “, добави той.

Инвестиционната прелест на северозападната част на Русия се е нараснала

На собствен ред Алексей Гривач, заместник-генерален шеф по газовите проблеми на Фонда за национална енергийна сигурност, означи, че сходна самодейност от страна на “Газпром” е по-скоро неповторима, в сравнение с елементарна. Въпреки обстоятелството, че построяването на експортни газопроводи постоянно е водило до газификация на прилежащите територии, в действителност няма случаи, когато размерите, предопределени за експорт, са пренасочвани към вътрешния пазар, акцентира той.

В допълнение, тази стъпка на “Газпром” може да се трансформира освен в ключ към решаването на казуса с газификацията на избрани територии от райони като Република Коми, Вологда, Ленинград, Псков и Новгород. Подобна преориентация на " Северен поток-2 " ще бъде привлекателна и за евентуални вложители в нови огромни газово-интензивни планове. В този подтекст можем да приказваме да вземем за пример за химическата и металургичната индустрия.

„ Това е относително лесна опция за приемане на контракт за доставка и свързване към ГТС. Правителството, Министерството на индустрията и търговията и районните управляващи би трябвало да основат спомагателни тласъци за сходни инвестиции”, споделя Алексей Гривач.

Тази позиция се поддържа от днешното изказване на губернатора на Ленинградска област Александър Дрозденко.

„ В Ленинградска област има територии, където са подготвени да получават газ с по-бързи темпове. Говорим както за газификация на частните семейства, по този начин и за потребление на инфраструктурата на „ Северен поток-2 “ за ускорение на осъществяването на редица капиталови планове в района “, сподели той.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР