Днес Спасителят се появи и ГЕРБ веднага обявиха, че ще

...
Днес Спасителят се появи и ГЕРБ веднага обявиха, че ще
Коментари Харесай

Слави за изборните промени: Спете спокойно, деца

" Днес Спасителят се появи и ГЕРБ незабавно оповестиха, че ще възстановят преференциалното гласоподаване „ по подобаващ метод “. Ще стартира и процедура за избор на нов състав на Централната изборна комисия. Така че – спете умерено, деца! " Това написа в своята Фейсбук страница Слави Трифонов, разяснявайки новините от брифинга на партия ГЕРБ във връзка последните промени в Изборния кодекс.
" Да, но не. В днешната конференция на ръководещите в жанр „ Кой ми сра в гащите “, не стана ясно какво вършим с останалите скандални промени в Изборния кодекс. Става малко като с винетката едно време – „ Спокойно, няма да е 200 лв., ще е 100 “.
Да напомним кои са другите скандални промени:
- Няма да има машинно гласоподаване във всички секции;
- Няма да има електронно гласуване;
- Без учебен ценз в секционните изборни комисии;
- Решенията на ЦИК и другите комисии след обжалване към този момент ще се вземат с нормално болшинство, а не с две трети, както бе до момента. Т.е. ръководещите, които имат това нормално болшинство в комисиите, ще могат да вземат решения напълно в собствен интерес;
- Освен това, не всички решения на ЦИК ще могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд;
- И извънредно значимото - още веднъж няма да бъдат прочистени изборните описи от към 1 милион „ мъртви души “. Управляващите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ отхвърлят да го създадат. А единствено да напомня...

Преди съвсем 3 години, на 21 април 2016 година Цветан Цветанов декларира: „ Трябва да заличим „ мъртвите души “ от изборните описи “, отбелязва Слави.
" Доста по-рано, на 28 август 2014 година, различен от сегашните ръководещи, само че тогава писклив опозиционер – Валери Симеонов, декларира: „ Трябва да прочистим изборните описи от тези към 800 000 „ мъртви души “. Във всяка поредна изборна акция, те са употребявани главно от ръководещите – те по тази причина и не ги прочистват “. Край на цитата. К`во да му кажеш? Което си е по този начин – по този начин си е.
Нека се върна и към абсурда с преференциите. Няколко неща убегнаха. Убегна да вземем за пример това, че тия дни нямаше отворено писмо на 30 политолози, които да напишат по какъв начин е застрашена демокрацията и по какъв начин с премахването на преференциите ще се ударят дребните партии и в Народното събрание ще се бетонират 2 или 3 партии, по какъв начин жителите ще са принудени да избират хора, които не харесват и така нататък, и така нататък
Пак да напомня: преди последния народен рефрендум, 30 политолози скочиха по какъв начин мажоритарната система в два тура заплашва демокрацията, само че пък в този момент - при орязването на преференциите – мълчаха като риби. Явно един гологлав шоумен може да заплашва демокрацията, а политическото статукво – не може да я заплашва. Мълчанието на политолозите е още по-странно, в случай че си напомним и какво тъкмо написаха преди повече от 2 години:
„ Ако фактически претекстът за предлаганата смяна е избор на персони и ограничение на партийния избор, то подобен резултат се реализира доста по-добре с актуалната изборна система с преференции “.
Няколко думи и за опозицията. Българска социалистическа партия и „ Воля “ да не се вършат на огромни бранители на демократичния развой и на преференцията в частност.
Добре - 45 депутати от Българска социалистическа партия гласоподаваха „ срещу “ убиването на преференцията, само че къде бяха останалите 34 депутати от партията? Защо отсъстваха? Така ли се пази демократичният развой? Наполовина?!
Българска социалистическа партия да не се вършат на ударени – и те са против преференцията. Помним по какъв начин преди изборите през 2014 година видинският народен представител от Българска социалистическа партия Филип Попов „ профилактира “ партийните приятели с думите: „ На 6-ти, в случай че нЕкой ни измести листата с преференции, въобще да не ми се явява в Областния съвет. Казвам го най-отговорно, ще го скапя! “
Така че Българска социалистическа партия изобщо не са за преференциите, камо ли за чист мажоритарен избор, какъвто желаеха над 2,5 милиона българи. Напротив – те напълно транспарантно гласоподаваха против мажоритарния избор в два тура. Същевременно още очаквам Корнелия Нинова да извърши обещанието си, обещано преди повече от 2 години, че ще внесе законопроект най-малко за смесена изборна система – 50% симетричен, 50% мажоритарен избор. Но няма да го внесе.
Същото се случи и с „ Воля “ - 6 техни депутати гласоподаваха „ срещу “ убиването на преференцията, а другите 6 отсъстваха. И те отстояват демократичния развой на половина.
Така че, с убиването на преференциите и с поправката номерът на партиите да не съответствува с номера на претендент за народен представител, всички партии заедно направиха своето обръщение към гласоподавателите. А то беше следното: „ Скъпи, гласоподаватели, ние не просто ви нямаме доверие, ние ви презираме. Защото вие сте тъпи и елементарни. А ние сме нагли и хитри, тъй като вашият глас няма значение. И какво сте желали да кажете – решаваме ние ", написа в умозаключение Слави Трифонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР