Днес София е символ на търсещите хора, които изграждат облика

...
Днес София е символ на търсещите хора, които изграждат облика
Коментари Харесай

Терзиев: Днес София е символ на търсещите хора, които изграждат облика на столицата

Днес София е знак на търсещите хора, които построяват образа на столицата. Това написа кметът във Facebook профила си във връзка отбелязването на 145 години от оповестяването на София за столица.

Терзиев поздрави софиянци за празника и означи, че от 145 години градът не стопира да пораства. Всички софиянци изискуем на града ни доста работа, с цел да бъде София една почтена европейска столица, уточни още той. По думите му единствено дружно градът може да върви в вярната посока, просто би трябвало да го обичаме и да го пазим, да е по-хубав и чист, добави кметът. 

Терзиев осведоми, че от през днешния ден до края на седмицата отбелязването на оповестяването на София за столица ще бъде с концерти, изложения, исторически направления и кино фестивал. Кметът уточни, че през днешния ден 17 от спирките на софийското метро ще се трансфорат в сцена за млади музиканти, а входът за експозициите в Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ ще е свободен. Софиянци ще могат да гледат документални ленти с присъединяване на градските герои на София и да се срещнат с някои от екипите, основали филмите, добави още Терзиев.

По думите му кулминационната точка от честванията ще бъде в събота и неделя, когато отварят вратите на емблематичните здания на Столичната община на ул. “Московска ” 33 и на крипта на базилика „ Света София “ на ул. “Париж ” 1 за разходка и беседи. Там жителите ще могат да научат по какъв начин е изглеждала София след Освобождението, какви са били приходите и разноските на първия общински бюджет, за какво Константин Иречек назовава града ни „ българската Венеция “. В постройката на ул. „ Московска “ № 33 ще бъде изложен и истинският план за столичния герб, основан от Харалампи Тачев. 

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР