Днес сме далеч от XV в. или X в., но

...
Днес сме далеч от XV в. или X в., но
Коментари Харесай

Защо в Русия на типичните дървени къщи са правени по 3 прозореца

Днес сме надалеч от XV в. или X в., само че обикаляйки из съветските села ще ви направи усещане, че старите къщи имат по три, а някои по два прозореца. Действително ли това е обвързвано с религията?

Дори, в случай че в миналото селяните, които са сторили къщи, са свързвали броят на прозорците с религиозни претекстове, през днешния ден тази концепция е изцяло забравена от хората. Най-честото пояснение за броя прозорци е, че те са направени в чест на Светата Троица. В антични времена два прозореца са правени главно от езичниците. Версията е забавна, само че има някои грешки.

На първо място, животът в съветското село постоянно е бил извънредно сложен и заради това селяните, колкото и религиозни да са били, постоянно са подхождали към решаването на даден проблем от утилитарна позиция. На второ място, прозорците на старите типични съветски дървени къщи, се вършат неотдавна. Често те са били с един прозорец, който е служил и като комин.

Така че съветският селяндур най-вероятно е направил два или три прозореца на дървената си къща по чисто практични аргументи. Разбира се, това не изключва религиозния модел. Дължината на сходни дървени постройки са 6.3 метра. Подобна къща има оптимална неотстъпчивост и повърхност за обитаване. И през днешния ден дължината на дървения материал е 6 метра. Когато се инсталира сходна къща от дървени трупи два прозореца са малко, а четири са доста. Три прозореца се вписва идеално в дължината на фасада от 6 метра. Ако прозорците са по-малко в пространствата ще е мрачно.
`Защо

`Защо

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР