Днес служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата

...
Днес служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата
Коментари Харесай

Служебният кабинет решава дали иска 3 танкера втечнен газ

Днес служебното държавно управление би трябвало да реши дали да удостовери офертата за доставка на три танкера американски полутечен газ до края на годината.

Офертата беше контрактувана от съдружното държавно управление на Кирил Петков.

Дни преди да сдаде властта Кирил Петков разгласи офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на идната, като посочи, че в случай че служебното държавно управление откри по положителни предложения може да откаже тази за танкерите.

" Реално се дава една безвъзмездна опция, която в случай че служебното държавно управление реши да удостовери, 19 август ще даде сигурност на енергийните доставки на цени, апропо би трябвало да кажа, към 30 $ под цената на европейските пазари, откакто обезпечи и инфраструктурата, както беше подсигурено за месец октомври. "

Вчера служебният енергиен министър Росен Христов разяснява, че американската компания снабдител на синьото гориво е отказала за удължи периода за потвърждаване на офертата. До през вчерашния ден нямаше няма купени слотове на терминали за разтоварването, като вариантите са Гърция или Турция.

" Събрахме предложения, компании, които имат непокътнати
слотове в Гърция, тук идва въпросът и с цената, т.е. газ на цена, която никой не желае да заплати, е такава, че предприятията работят неефективно и семействата не могат да си разрешат, на нас подобен газ не ни би трябвало

Разговори обаче са водени със заместител енергийният министър на Турция, а през днешния ден би трябвало да е ясно дали разтоварването на танкерите може да е там.

" Тяхната система също е доста натоварена, не е като да имат свободни
слотове. В момента ревизират и ще ни върнат някакъв отговор. "

Росен Христов обви, че в случай че офертата се откаже, " Булгаргаз " ще търси количества газ с търгове.

" Обсъждаме също и разновидности с частни турски компании, огромни. Те демонстрират интерес за някакви средносрочни контракти. Както виждате, работим и с " Шениер ", т.е. даже да не успеем за тези танкери, компанията е мощно заинтригувана да работи с нас и в бъдеще, тъй че имаме предложения и от тях. Моето предпочитание е до края на август да приключим с всички тези договаряния с основни снабдители. "

До 17 часа през днешния ден държавното управление би трябвало да отговори на американската компания за окончателното си решение.

На масата към момента стои и опцията да водят диалози с " Газпром ", в случай че се постанова, само че по сегашният контракт, по който България не получава количества от април и ще се разисква метода на заплащане, само че служебният министър позволи, че " Газпром " може и да откаже договаряния поради усложнената политическа конюнктура.

" Аз позволявам всичко, както споделят умните хора, приготвям се за най-лошото, уповавам се на най-хубавото ", разяснява служебният енергиен министър

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР